Magazin Svet

Dolijao zloglasni italijanski mafijaški ubica, krio se radeći kao pica majstor u Francuskoj

Edgardo greko
Foto: Interpol

Iako se ponekad čini sporom, pravda je ipak dostižna, a u to su se nedavno uverili i ozloglašeni pripadnici italijanske mafije za kojima je policija tragala čak nekoliko decenija.

Jedan od njih je i član kalabrijske mafije Edgardo Greko (63), koji je nakon počinjenih zločina u domovini pobegao u Francusku i tamo opušteno živeo u gradiću blizu Liona.

Preuzeo je drugi identitet i radio u jednom italijanskom restoranu kao pica majstor, a u međuvremenu je čak gostovao na lokalnoj televiziji, gde je promovisao svoje recepte.

Nestao iz policijskog pritvora nakon što je osuđen na doživotnu robiju

Italijan je osuđen zbog toga što je pre više od 30 godina na smrt pajserom pretukao dvojicu mafijaških suparnika u jednom kalabrijskom ribljem restoranu.

Njega je početkom februara uhapsila francuska policija, nakon što su istražitelji otkrili da je radio kao pica majstor u italijanskom restoranu podno francuskih Alpa, piše Vice.

Greko nestao je iz policijskog pritvora pre više od 16 godina, nakon što je 1991. godine osuđen za brutalno dvostruko ubistvo dvojice braće iz rivalskog klana u kalabrijskoj ‘Ndrangeti, najmoćnijoj organizovanoj kriminalnoj grupi u Italiji.

Tela žrtava nikada nisu pronađena, jer se veruje da ih je Greko uništio pomoću kiseline. Osuđen je na doživotni zatvor 2006. godine, ali je nestao iz pritvora neposredno pre nego što je sudija potpisao kaznu.

Pravio pice u francuskom gradiću

Greko, koji se tada predstavljao pod pseudonimom Paolo Dimitrio, zaposlio se 2014. godine u italijanskom restoranu u Sent Etjenu, gradu od oko 500.000 stanovnika u francuskim Alpima.

Kako je bio uveren da ga lažni identitet štiti, vremenom se opustio, pa se čak pojavljivao u televizijskim reklamama gde je hvalio svoje „regionalne i domaće recepte kao što su ravioli, rižoto i taljatele“, prenosi BBC.

Italijanski tužioci i istražitelji za borbu protiv mafije, izjavili su da je istraga bila fokusirana na Grekovu kriminalnu mrežu koja ga je štitila, koja ih je navela da posumnjaju da se krije u gradu blizu Liona.

Nakon što su nadzorni timovi francuske policije potvrdili njegov identitet, uhapšen je bez incidenata, a tenutno je u toku ekstradicioni postupak koji je zatražila Italija.

Ndrangeta – jedan od najmoćnijih kriminalnih klanova u svetu

Greka su smatrali surovim ubicom, kojeg su se ljudi bojali tokom talasa sukoba ranih 90-ih među brojnim klanovima „Ndrangete“,  koji su usmrtili stotine ljudi.

Ova kriminalna grupa, koja deluje širom Evrope, a takođe ima značajno prisustvo u Severnoj i Južnoj Americi i Australiji, smatra se među najmoćnijim organizovanim kriminalnim klanovima na svetu.

Bave se širokom lepezom prljavih poslova – od trgovine kokainom i oružjem, prevarama u građevinarstvu i javnim radovima, kao  i pranjem novca.

Greka su uhapsili samo nekoliko nedelja nakon što je dolijao odbegli šef sicilijanske mafije, Mateo Mesina Denaro, ispred bolnice na Siciliji, nakon što je skoro 30 godina bio neuhvatljiv za organe reda i zakona.

Denaro je optužen za višestruka ubistva italijanskih zvaničnika, rivalskih gangstera i nevinih ljudi, kao i za naručivanje otmice i ubistva 12-godišnjeg dečaka nakon što je njegov otac, šef mafije, sarađivao sa policijom.

Kao i Greka, i Denara su tužioci optužili da je koristio kiselinu kako bi se rešio tela svojih žrtava.

Izvor: Vice

Čovek koji je napisao „Kuma“ odrastao je u getu, kockao se do smrti, a nije upoznao nijednog mafijaša

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

29 Shares
Share via
Copy link