Lifestyle

Nauka kaže da je onaj ko ima sestru bolja i ljubaznija osoba

Ah, sestre…

U jednom trenutku se svađate oko cipela (njenih), a već u sledećem trenutku ponovo ste najbolje prijateljice.

Ako imate sestru, u kući praktično imate dva „svojs“ oramana s odećom, a sada je i naučno dokazano da ste bolja i generalno ljubaznija osoba.

Do tog su zaključka došli i stručnjaci na Univerzitetu Brigham Young, otkrivši da sestre jako pomažu u razvoju dobrih društvenih sposobnosti – komunikaciji, nalaženju kompromisa i dobrim pregovaračkim veštinama.

Glavni istraživač, profesor Alex Jensen, ističe da prisustvo sestara ublažava osećaj usamljenosti, nepoštovanja, krivice, samosvesti i straha. Ali, i ne samo to.

Saosećajnost i složnost

„Ono što znamo sugeriše da sestre igraju veliku ulogu u promicanju pozitivnog mentalnog zdravlja“, rekao je Jensen, dodavši da su upravo sestre zadužene da porodica bude složnija i kasnije u životu, jer se one više trude održati kontakt i prisnost. To je jednostavno u njihovoj prirodi, da budu saosećajnije i velikodušnije.

A takve su i kad se „bore“.

Pozitivno pobeđuje

Kako je izjavila vodeća naučnica ovog istraživanja, Laura Padilla-Walker, svađe sa sestrom uvek prođu bolje nego kad se svađaju braća, jer dok god postoji ljubav, pozitiva će kod njih uvek pobediti, one će i u svađi pokušati naći bolji kompromis i to zato što u trenutku „borbe“ znaju bolje regulisati svoje emocije.

A to je jako važna veština, kako za veću bliskost u porodici, tako je i odlična škola za kasniji život i bolju veštinu pregovaranja.

I zato su sestre posebno dobre svojoj braći, što je ovo istraživanje doista i pokazalo, jer su muškarci koji su odrastali sa sestrom kasnije postali bolji pregovarači, odnosno bolji su u komunikaciji i to posebno sa ženskom populacijom.

Prednosti tokom odrastanja

A čak ni to nije sve, jer su i druga istraživanja pokazala da postojanje sestre u životu koja je znatno različita od svog brata donosi niz prednosti u adolescenciji.

Mnogi koji su odrastali uz sestru kažu da su baš zbog nje postali nekako bliskiji u turbulentnim godinama te da im je upravo sestra bila najpouzdaniji izvor informacija o suprotnom polu.

I na koncu, istraživači su izjavili da ih ovakvi rezultati nisu previše začudili jer su se devojke generalno pokazale bolje u otvorenoj komunikaciji i pozitivnoj podršci, a što neminovno vodi do zdravije i snažnije veze među članovima familije.

I činjenici da ćete zbog takve osobe i vi postati bolji.

Živele sestre!

Za sve koji piju gorku kafu imamo jednu zabrinjavajuću informaciju

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link