Balkan Magazin

Rumuni 4 godine krali benzin od NATO-a i posukali im 2 miliona dolara

nato baza

Rumuni koji su osumnjičeni za krađu dizela u vrednosti od 2 miliona dolara od vojske SAD u crnomorskoj vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalniceanu radili su za kompaniju koja je snabdevala gorivom generatore u bazi.

Njihova blizina operacijama u bazi olakšala im je da ne budu uhvaćeni četiri godine (u periodu od 2017. do 2021), rekli su pravosudni izvori za rumunski dnevni list Adevarul u ponedeljak. Neimenovana kompanija iz crnomorske luke Konstanca bila je zadužena za upravljanje generatorima u vojnoj bazi, jednoj od najbezbednijih u Rumuniji i istočnoj Evropi.

Naime, pri pražnjenju cisterni nije bilo moguće proveriti da li je išta ostalo unutra, te su radnici najčešće ostavljali malo goriva na dnu. U jednom trenutku, u generatorima je ponestalo goriva, a američke vlasti su postale sumnjičave i obavestile su agenciju za borbu protiv kriminala DIICOT u aprilu.

Istraga je trajala nekoliko meseci. Službenici za provođenje zakona prikupljali su dokumente, pratili situaciju i presretali.

Prošlog meseca, rumunski tužioci rekli su da su izvršili šest racija kako bi razbili kriminalnu bandu koja je crpila gorivo u periodu od četiri godine. Rekli su da je grupa bila aktivna od 2017. godine i da je krađa vladu SAD koštala 2 miliona dolara.

Rumunija, SAD i njeni saveznici koriste veliku vazdušnu bazu NATO-a za odbranu istočne granice zapadne vojne alijanse. Vojska SAD je tamo prisutna od 1999. godine.

Nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, Crno more je postalo strateški prioritet za SAD i NATO, pošto je Kremlj povećao svoju aktivnost i prisustvo u blizini jugoistočnog krila alijanse.

Izvor: military.com, universul.net

Pogled iz aviona NATO pilota – Ovako je izgledalo bombardovanje Jugoslavije (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link