Srbija Vesti

Nikad manji broj dece u Pirotu, gradonačelnik kao rešenje predlaže povratak vojske

vojska
Foto: mod.gov.rs

Prema nezvaničnim rezultatima poslednjeg popisa, broj stanovnika u Pirotu u protekloj deceniji smanjen je za 8.000, odnosno za punih 13%.

U isto vreme, u Okružnoj bolnici ove godine rođeno je najmanje beba od kada postoji porodilište. Lokalna samouprava formirala je komisiju koja treba da preispita mere populacione politike.

Broj stanovnika u 21. veku u Pirotu smanjen je za 18.000. Podaci iz porodilišta takođe su alarmantni. Za 11 meseci ove godine rođeno je 70 beba manje, nego u istom periodu prošle godine.

– U pirotskoj bolnici sam od 1994. godine, kad je bilo preko 1.000 porođaja godišnje. Bilo je i 1.300, 1.400, da bi sada spali na manje od 400 porođaja godišnje – kaže načelnik ginekologije pirotske bolnice, doktor Vladan Đurov.

Lokalna samouprava formirala je komisiju, koja treba da preispita mere populacione politike. Konkretna pomoć zatražena je i od čelnika države. Grad predlaže povratak vojske i otvaranje fakulteta.

– Mislim da nekoliko konkretnih mera može da urodi plodom kada su Pirot i ovaj kraj u pitanju, a to je da vratimo vojsku u Pirot. To je sa aspekta odbrambene i ekonomske, pa i sa aspekta populacione politike, sigurno dobra mera – kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Već su donete dve nove mere, a izdvojeno je dodatnih 40 miliona dinara za predškolsku ustanovu, pa će sledeće godine biti ukinute liste čekanja za vrtić. Pirot je pristupio pokretu “3 plus”, koji obezbeđuje povlastice za porodice sa troje i više dece.

Izvor: RTS

Zašto pripadnik Vojske Srbije salutira Dačićevoj cici: Ko je ovde skrenuo s puta?

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
47 Shares
Share via
Copy link