Srbija

Horor nastavnik iz Srbije: Davio dečaka (11) zbog zadatka, priznao sve i ne vidi problem

skola-bomba
Foto: Nikola Anđić

Ivana P. majka jedanaestogodišnjeg dečaka tvrdi da je njeno dete A.P. koje ide u peti rezred pretrpelo nasilje jer je nastavnik matematike Milorad Madžarević njenog sina udario pošto nije znao da reši zadatak.

Prema njenim rečima, dečak se požalio da ga boli vrat kad je stigao kući zbog čega je popio lek, a otekli su mu i limfni čvorovi stoga njegovi roditelji kažu da se neće smiriti dok ovaj slučaj „ne isteraju do kraja“.

– Sve se dogodilo u petak, a moj sin je sada fizički bolje. Njima je četvrti čas bila matematika. Taj nastavnik njih svakodnevno vređa naziva ih pogrdnim imenima, a ako ne znaju zadatak njih naziva idiotima, debilima, kaže im „Čemu vas je naučila učiteljica, ničemu vas roditelji nisu naučili, panjevi jedni!“

I.S. se javio da uradi zadatak ali je dao pogrešan rezultat. Prema rečima dece, nastavnik ga je uzeo za kapuljaču i odveo do table, o koju ga je udario jer nije uradio tačno.

– Posle se javio moj sin, i on je dao pogrešan rezultat. Mom sinu je prišao i povukao ga za uvo i stisnuo ga za vrat. Moje dete mu je reklo „nastavniče, nemojte, molim vas, to me boli“, na šta mu je nastavnik odgovorio „šta mene to briga“. On ga je odgurao do table s leđa, a onda ga je u potiljačnom delu udario svom snagom otvorenom šakom – kaže majka.

FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE / PRIVATNA ARHIVA/Blic

– Deca kažu da se čulo kao da je nešto kvrcnulo, dete se požalilo da mu je sve utrnulo, i da su mu iskočile dve loptice kao orasi – ispričala je za „Blic“ njegova majka Ivana i dodala da niko od zaposlenih u školi nije stao na put ovom verbalnom i fizičkom nasilju nad decom, kao i da je niko nije obavestio o tome.

Naredni čas je, priča majka, bio kod razrednog starešine, kojoj je dečak ispričao šta se desilo. Ona mu je dala vlažnu maramicu da stavi na otok, pitala decu da li se to tako zaista desilo, što su oni potvrdili.

– Nastavnica je tada pitala mog sina da li da me zove, a moj sin joj je rekao da ne mora, jer se on uplašio da ćemo mi napraviti problem. On nije mogao vrat uopšte da ispravi. Na poslednjem času, veronauci, tu se zadesila razredna starešina koja je došla i pitala kako je moje dete, a on joj je rekao da se oseća sve gore i gore. Ja sam sve saznala kada je stigao kod moje majke, koja me je zvala i ispričala mi šta se dogodilo – rekla je ona.

škola nasilje
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE / PRIVATNA ARHIVA/Blic

Sa ovim incidentom upoznat je i direktor škole, nakon čega su preduzete sve procedure i mere koje se vrše u ovakvim situacijama.

– Pozvani su svi, roditelji, razredni starešina, uzete su izjave od roditelja, dece i nastavnika koji je uključen u sve to. Naravno izvršena je i anonimna anketa u odeljenju, tim za postupanje u takvim situacijama zakazao je sastanak za nasilje u školi. O ovom incidentu obavešteni su i resorno ministarstvo kao i Školska uprava – kazao je za RINU Dejan Komatina, direktor Osnovne škole „Milinko Kušić“ u Ivanjici.

„Nastavnik nas je zvao i sve priznao“

Sa druge strane, optuženi prosvetni radnik se izjasnio da je do fizičkog kontakta došlo, ali da je to daleko od bilo kakvog vida nasilja, preneo je ivanjički portal Info liga.

Oni prenose da je nastavnik takođe bio izričit da ništa nažao dečaku nije uradio i da je „čist pred Bogom“, a da nadležne isntitucije slobodno u ovom slučaju mogu utvrditi ko je u pravu u ovom slučaju.

– Razredna Sunčica B. me je pozvala i sve potvrdila. Kaže da je bila zgrožena, da ona nije znala na koji se način nastavnik obraća deci. U bolnici smo dobili poziv od nastavnika koji je udario našeg sina. Priznao je da ga je udario i želeo je da se nađe sa nama. Po službenoj dužnosti Dom zdravlja je to prjavio policiji. Ustanovljeno je da dete ima dve izrasline veličine oraha, a lekari misle da je neka zležda došla do izražaja zbog izuzetno jakog stiska i udarca. U Čačku smo obavili sve preglede, imamo sve crno na belo – ispričala je ogorčen majka za „Blic“.

Prema njenim rečima prvi put je za čudno ponašanje ovog nastavnika čula na slavi kada je pitala decu kako im je u školi u višim razredima.

– Za to da ih verbalno maltretira sam slučajno saznala od dece na slavi kada sam ih pitala kako im ide matematikai, jer je mom sinu „slabija tačka“. Tada su deca počela da se žale da ih nastavnik matematike, vređa, naziva pogrdnim imenima i takođe su mi rekli da je razredna upoznata s tim, jer su joj rekli kako se nastavnik ponaša, a njen odgovor je bio da se on samo šali s njima – kaže nam Ivanova majka.

Pokrenut disciplinski postupak

Kako prenose mediji, ovaj nastavnik radio u u ovoj školi radi duže od četiri decenije i kroz dugogodišnji rad na put je izveo brojne generacije i na stotine đaka.

– Škola zataškava mnogo toga. Nastavnik je penzioner koji radi na crno. Direktor škole me je uveravao da će on biti smenjen, ali da trenutno mora da radi jer nemaju matematičara. Direktor je zamolio da „smirimo strasti“ jer „ne mora ovakve stvari da saznaje iz medija, i da je trebalo njega prvo da zovem“. Ja sam to i uradila, ali se nije javio. Rekla sam mu „nemojte pogrešno da me shvatite, ali zamislite da je vaše dete dobilo udarac od zaposlenog lica koji je 60 godina starije od njega – kaže majka.

Dečakova majka je napomenula i da se odmah obratila Ministarstvu prosvete, odakle su je obavestili da će istražiti sve detalje ovog slučaja.

– Danas su me iz Ministarstva obavestili da je pokrenut disciplinski postupak protiv ovog profesora – tvrdi uznemirena žena.

Izvor: Blic

Šestaka gušili, skidali i terali da peva u učionici škole u Vladičinom Hanu

144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link