Magazin Srbija

Narko dileri prete deci, prate porodice, pale automobile, policija ćuti

Članovi udruženja Sveti Sava iz Lazarevca, koji se već osmu godinu bore protiv narko dilera, danima su izloženi ozbiljnim pretnjama, a reakcija policije izostaje.

Jednom od njih je zapaljen auto, drugima su zastrašivana deca i članovi porodice praćenjem, uznemiravanjem i naletanjem automobilom.

Jedan od članova Udruženja, koji je molio da mu ne navodimo ime, kaže da je najverovatniji povod oštre reakcije kriminalaca taj što je skupština udruženja zakazana za 7. mart, a na njoj će se doneti odluka o inicijativi za formiranje odeljenja za narkotike u Lazarevcu.

– Ukoliko nam to ne bude odobreno, tražićemo bar da se poveća broj policajaca koji rade na suzbijanju narkotika. Trenutno ih na teritoriji opštine ima samo dvoje, koji osim na suzbijanju narkotika rade sve živo, a trebalo bi da ih bude minimum 15 – kaže naš sagovornik. On dodaje da sistematizacija rada MUP-a u Lazarevcu datira od 60 i neke godine prošlog veka i da je krajnje vreme da se nešto promeni.

Udruženje Sveti Sava je osnovano 2013. godine. Broji oko 40 članova, građana koji su se sami okupili kako bi se izborili sa pošasti narkotika u gradu u kojem žive.

U Udruženju je i četvoro bivših zavisnika. Do sada su, kako kažu, razotkrili oko 140 dilera, a kao svoj najveći uspeh navode to što je dilovanje heroina gotovo suzbijeno i da u proteklih osam godina u Lazarevcu ima samo dva nova heroinska zavisnika.

– Najviše se diluju kokain, marihuana i ostale „brze“ droge. U Lazarevcu i okolini ima više od 100 aktivnih narko dilera, ali mi nismo reprezentativni uzorak jer se oni kriju da ih neko ne vidi i ne snimi. U drugim opštinama po Srbiji ih ima znatno više.
Zašto se oni ne hapse nije pitanje za nas, već za policiju – naglašava sagovornik iz Udruženja. „Sveti Sava“ se bavi identifikacijom narko dilera i javnim objavljivanjem njihovih imena na Fejsbuku, plakatima i flajerima.

– Dobijamo dojave od građana, a zatim posmatramo i snimamo. Snimaju i sami građani. Objavili smo do sada oko 140 imena i nijednom nismo pogrešili. Na ulicama Lazarevca nema više crnih džipova iz kojih se do pre pet, šest godina prodavala droga. Sada se preprodavci kriju, ali su uplašeni onim što smo najavili na skupštini i zbog toga nam prete – ističe član ovog Udruženja. Njemu se pre nekoliko noći sivi bmw zaletao na kapiju, a na ulici je auto naletao na njegovog brata.

– Jednom članu udruženja su zapalili auto. Za drugim su išli ulicom dok je bio sa bebom u naručju i zastrašivali ga. To su isto učinili i ćerki jednog od članova, na radnom mestu. Provocirali su je više od pola sata. Ne znam šta je sledeće, i zbog čega nema reakcije policije iako su svi ovi slučajevi prijavljeni – ukazuje naš sagovornik. On dodaje da Udruženje neće odustati od svojih aktivnosti uprkos pretnjama i zastrašivanju.

– Skupština je samo početak. Borba sa dilerima sa nastavlja i pokrenućemo još novih akcija – naglašava naš sagovornik iz Udruženja „Sveti Sava“, piše Danas.

Mafija “zamolila” hitnu pomoć da ne koristi sirene i rotaciju jer štrecaju dilere

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link