Magazin Svet

U Italiji kuću možete da kupite za 1€, a u Španiji celo selo

Depopulacija seoskih sredina nije samo u Srbiji problem. Sličan scenario pogađa i ruralne delove Španije, a ponajviše regiju Galiciju. Povodom tog problema, a u pokušaju da ožive hiljade pustih sela, jedna lokalna meštanka pokrenula je specifičan biznis.

Prema podacima španskog nacionalnog tela za statistiku INE, u Galiciji je čak 3.562 sela napušteno, i da sve bude još gore, taj broj se povećava za jedno selo svake nedelje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by penacastroverde (@penacastroverde)

Zbog toga su Rosi Kostoja i njen suprug rođeni Britanac Mark Adkinson, osnovali firmu čiji je cilj da pomogne u rešavanju problema. Naime, oni prodaju cela sela u pokušaju da vrate stanovnike u zaseoke Galicije.

„Prodajem deo istorije“

Kostoja, inače veterinarka, prvi deo karijere provela je radeći sa poljoprivrednicima i njihovom stokom. Tako je bilo sve do 2005. godine kada je sa suprugom osnovala firmu za kupovinu i prodaju seoskih imanja. Danas prodaju kuća i sela obavlja preko Interneta, a kupci joj dolaze sami. To su uglavnom Britanci, ali Amerikanci i Španci iz drugih delova zemlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yami (@sayavago)

Najteži deo prodaje celog sela je prikupljanje potrebnih pravnih dokumenata, kaže Rosi, ali to nije jedino čemu posvećuje mnogo pažnje.

– Takođe, veoma mi je važno da odaberem pravog novog vlasnika. Prodajem deo svoje zemlje, deo galicijske istorije – kaže ona.

Nedavno je prodala imanje kupcu iz Londona kojeg je odabrala između 200 kandidata.

– Sela koja nudimo na prodaju imaju različite cene u zavisnosti od njihovih karakteristika. Neka prodajemo i ispod 50.000 evra, a neka i do dva miliona evra. To zavisi od lokacije, gde se nalaze imanja, da li su u ruševinama … – objašnjava za „BBC“, a prenosi Direktno.

Skoro su prodali jedno selo sa tri kuće, ogromnim terenima i plažom u blizini primorskog grada Viveiro za 300.000 evra. Nova vlasnica Serena Evans, njen suprug i dve ćerke, zadovoljna je kupovinom.

– Posedujemo mali delić Galicije. Mi želimo da budemo tu, provodimo vreme i uživamo u tome – kaže Evansova, inače Britanka.

Čekajući vlasnika

Druga sela još čekaju nove vlasnike.

– Nekada smo imali 30 ili 40 komšija. Tužno me je videti kako selo izgleda sada – kaže Benita Felgeira iz O Penso, jednog od sela koje je trenutno na prodaju.

Pitanje iseljavanja iz ruralnih delova Španije i dalje je predmet debate, a lokalni pokreti poput „Prazna Španija“ pokušavaju da privuku pažnju političara. Regionalni predsednik Galicije, Alberto Nunez Feijo, uveo je podsticaje kako bi ohrabrio Galičane koji rade u inostranstvu da se vrate na svoja ognjišta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by gelo (@g_neirasinde)

Rosi Kostoja optimistična je kada je reč o praznim selima Galicije.

– Danas, zahvaljujući internetu, možete živeti u selu i ostati povezani. Predivno je ponovo naseliti sva ova napuštena sela, ponovo naseliti Španiju – zaključuje ona.

POVOLJNO: Ko kupi centar sela, u paketu dobija dom kluture, poštu i mesnu zajednicu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
492 Shares
492 Shares
Share via
Copy link