Magazin

10 namirnica koje treba da bacite odmah nakon isteka roka trajanja

hrana
Foto: Pixabay

Budite oprezni sa određenim proizvodima kao što su sveže meso, riba ili sirevi kao i bilo koji proizvodi koji se čuvaju i skladište na hladnom mestu, još dok su neotvoreni i u prodavnici.

Na njima se stvara bakterija koja uopšte ne menja ukus, miris ili teksturu, a hrana je zapravo kontaminirana, mada vi to ne možete primetiti.

Sigurno ste nekada na deklaraciji videli da je nekoj hrani istekao rok, ali ste je svejedno pojeli jer su ukus i miris bili nepromenjeni. Stručnjaci za hranu upozoravaju da to može biti opasno. Neke bakterije koje se stvaraju na određenoj hrani ne menjaju njen ukus ili miris, pa vam se može dogoditi da se otrujete od hrane koja je imala sasvim dobar ukus.

Evo koje proizvode treba bacati odmah nakon isteka roka.

Svež sir

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže trajati u frižideru jer će se na njima teže stvoriti plesan i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do 3 nedelje, prema rečima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi plesan, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate.

Kada je reč o svežim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebalo bi ih baciti čim primetite da se kvare ili jednom kad im je istekao rok trajanja. Opšte je pravilo da će se najsvežiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi nedelju ili dve.

Salata od krompira

Salata od tunjevine, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija. Ako ste pre nekoliko dana pojeli nekoliko kašičica salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, pre nego uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom.

Iako svi uglavnom dobro pazimo što jedemo, ponekad je ipak potreban malo veći oprez, posebno kada je u pitanju hrana koja se lako kvari.

Sveže meso

Kada je u pitanju sveže meso, čestoje reč i proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Šta to znači za vas? Morateda ga pojedete i do tog dana ili da ga odmah spremite u zamrzivač. Taj natpis „prodati do“ prodavcu govori do kada meso sme stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj ceni kako bi se sve prodalo do određenog datuma.

Sveže meso može biti i kontaminirano salmonelom, E coli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na zadatim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.

Mleveno meso

Stručnjaci se slažu kako se mleveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine – bilo da se radi o svinjetini, govedini, jagnjetini ili piletini. Kako je mleveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile se tako mogu „umešati“ u sve meso i povećati šanse da ćete se otrovati hranom.

Suhomesnati proizvodi

Svi volimo nareske od mesa, ali ne kupujte ih nikada previše. Ako niste znali, salama od ćuretine može trajati samo 3-5 dana, prema rečima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom razdoblju. Takvi proizvodi, ali pakovani, mogu trajati i do dve nedelje dalje od tek nasečenih, ali jednom kad otvorite pakovanje, opet je reč o 3-5 dana pa ih je pametno što pre pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva Listeria, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u frižideru.

Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, videti ili osetiti ukus. Ipak, ako primetite da se miris salame promenio, odmah je bacite.

Riba

Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba da se konzumira dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro je obmotati i staviti u zamrzivač gde može trajati i nekoliko meseci.

Sveže borovnice

Bez obzira gde ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike 3 dana nakon kupovine, a borovnice i nedelju dana. O kakvom god bobičastom voću da je reč, spremite ih u zamrzivač ako ih ne planirate odmah pojesti.

Zeleno povrće

Odnosi se to i na ono prethodno oprano i nasečeno. Zeleno povrće može na sebi imati E coli, pa je radi sigurnosti pametno pojesti ga do datuma označenog na pakovanju. Uostalom, ko želi da jede staru salatu…

Školjke

Poput drugih morskih plodova, sirove školjke moraju biti u frižideru kako se ne bi razmnožile bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Dagnje, kamenice i ostale školjke moraju se pojesti u roku od 5 dana nakon kupovine, dok Jakobovu kapicu morate pojesti za tri dana. Ako osetite bilo kakav čudan miris, odmah je bacite.

Umaci iz staklene tegle

Možda vam se čini kako oni mogu trajati večno, ali samo zato što su zatvoreni u tegli ne znači da im bakterije ne mogu ništa. Jednom kad ih otvorite, trebalo bi ih što pre potrošiti. Uz to valja imati na umu da kad jedemo često priborom kojim smo već nešto dirali vadimo iste te namaze, a tako samo možemo uzrokovati nastanak još više bakterija.

Senf može tako trajati i do godine dana u frižideru, namaz od paradajza mesec dana, a majonez dva meseca. Ipak, ako primetite bilo kakve promene na proizvodu, odmah ga je najbolje baciti.

Izvor: Srbija danas

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link