Kako dolazi hladnije vreme sve ćemo češće posezati za šoljicom toplog čaja. Međutim, važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz taj topli napitak.
Kako navodi farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Debora Grejson, konzumiranje čaja ili kafe sa određenom hranom, poput crvenog mesa i lisnatog zelenog povrća, moglo bi povećati šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih materija, prenosi N1.
Naime, hemikalije u tim toplim napicima sprečavaju apsorpciju gvožđa u telu, a gvožđe je mineral koji je vitalan za prenos kiseonika i telu daje energiju i jača imuni sistem.
Ispijanje čaja uz određene namirnice može dovesti do anemije, odnosno ozbiljnog nedostatka gvožđa. Hrana koju ne bi trebalo konzumirati uz čaj uključuje namirnice bogate gvožđem poput odreska i pečene govedine, zelenog povrća poput spanaća, brokolija i kelja.
Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.
Simptomi anemije uključuju ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i uporne infekcije.
Izvor: N1
Dodaj komentar