Magazin

Šoljica toplog čaja – da, ali nikako uz dve vrste namirnica

čaj
Foto: Pixabay

Kako dolazi hladnije vreme sve ćemo češće posezati za šoljicom toplog čaja. Međutim, važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz taj topli napitak.

Kako navodi farmaceutkinja i nutricionistička terapeutkinja Debora Grejson, konzumiranje čaja ili kafe sa određenom hranom, poput crvenog mesa i lisnatog zelenog povrća, moglo bi povećati šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih materija, prenosi N1.

Naime, hemikalije u tim toplim napicima sprečavaju apsorpciju gvožđa u telu, a gvožđe je mineral koji je vitalan za prenos kiseonika i telu daje energiju i jača imuni sistem.

Ispijanje čaja uz određene namirnice može dovesti do anemije, odnosno ozbiljnog nedostatka gvožđa. Hrana koju ne bi trebalo konzumirati uz čaj uključuje namirnice bogate gvožđem poput odreska i pečene govedine, zelenog povrća poput spanaća, brokolija i kelja.

Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu da blokiraju apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.

Simptomi anemije uključuju ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i uporne infekcije.

Izvor: N1

Kako eterična ulja mogu uticati na zdravlje?

oznake

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link