Magazin Srbija

Familijarno kažnjeni za namešten tender, nastavili vređanjem po Fejsbuku zbog neprijavljenih radnika

babušnica saša cvetković
Printscreen/Facebook

Pre dve godine Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv dve firme iz Babušnice koje su poslale svoje ponude na tender za servisiranje liftova u Opštoj bolnici u Pirotu. Tada je istraga nastala zbog osnovane sumnje da su obe firme, SC Lift 2018 i Mikrolift, međusobno dogovarale ponude i uslove konkursa.

Komisija je te 2019. godine saopštila šta je sumnjivo u ponudama koje su stigle za servisiranje liftova u pirotskoj bolnici.

– Komisija je našla da su firme ponude podnele samostalno i istovremeno, što ih čini ponuđačima koji su međusobni konkurenti, a imaju sedišta na istoj adresi i iste brojeve telefona, te je jasno da nisu nezavisno nastupali, već da su dogovorili uslove pod kojima su nastupili na javnoj nabavci – navedeno je tada iz Komisije, a prenele su Južne vesti.

U prostorijama obe firme izvršen je nenajavljeni uviđaj kako bi se umanjio rizik od uklanjanja i menjanja dokaznog materijala. Ova dva saopštenja objavljena su na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije u junu 2019. godine sa pozivom da ukoliko neko poseduje dodatne informacije i dokaze, da ih dostavi na adresu Komisije.

Na sajtu Komisije može se pronaći Rešenje iz novembra 2020. godine kojim se utvrđuje odgovornost vlasnika ovih firmi za nameštanje ponuda na tenderu, te im je zbog toga određena novčana kazna.

Zanimljivo je da osim što se firme nalaze na istoj adresi Boška Buhe br. 39 u Babušni, imaju isti broj telefona, vlasnici imaju i isto prezime, te se zapravo radi o ocu i sinu. Oni su takođe podneli ponude samostalno, što ih čini konkurentima na tenderu, ali tačno u isto vreme  – 12 sati i 52 minuta, 24. aprila 2019. godine.

Na sve to „zakonski zastupnik SC Lift2018 bio je ovlašćen od strane Microlift-a, kao direktnog konkurenta, da može prisustvovati otvaranju ponuda u ime Microlift-a“, navodi se u rešenju Komisije.

Iza firme SC Lift2018 stoji Saša Cvetković, iz Babušnice, a donetim rešenjem njemu je određena novčana kazna od 7.504 dinara, dok je vlasniku firme Microlift Mirku Cvetkoviću, čija kompanija prema dostupnim podacima posluje od 1992. godine, određena novčana kazna u iznosu od 41.964 dinara.

Obojici je takođe određeno da uplate po 22.500 dinara na ime naknade za rad Komisije.

Takođe, pregledom Rešenja može se videti da je svoju ponudu na ovu javnu nabavku poslala i firma Level iz Niša, čiji je vlasnik, pogađate, Cvetković, ali Ivan Cvetković. Nije jasno da li je i on u bilo kakvoj robinskoj vezi sa Sašom i Mirkom koji su kažnjeni zbog kršenja odredbi o zaštiti konkurencije.

Firma Level na kraju je i dobila posao na ovom tenderu, jer su ponude firmi Microlifta i SC Lift2018 odbijene zbog sumnji na nezakonite radnje.

Sin i vlasnik firme Saša Cvetković aktivni je simpatizer i član Srpske napredne stranke u Babušnici. On je u svojoj Fejbsuk objavi, u grupi ’Lužnička istina i neistina’, vređao anonimnu osobu koja ga je prijavila zbog toga što na svom gradilištu ima neprijavljene radnike. Ništa čudno za Srbiju, ali je neobično da se neko na ovaj način brani i žali što je prijavljen za neprijavljivanje radnika.

– Napuši mi se k…a onaj ko me je prijavio… drugačije ne mogu da mu kažem jer ne znam ko je… ovako će dopreti do njega!!! Seljačino oblikovana u odelo sa manirima gospodina… Imam prijavljene radnike ne mnogo samo 7, tako da duvaj ga!!! Ima u babušnici danas mnoga gradilišta bez prijavljenih radnika pa jer meni to smeta… ne!!!! Neki pametnjaković misli da je baja prijavljujući me. Dokle naša zavidnost ide… Eeee Babušnico!!!! – stoji u objavi vlasnika firme SC Lift2018 Saše Cvetkovića u Fejsbuk grupi.

sasa cvetkovic
Printscreen / FB

Pregledom njegovog profila može se doći do saznanja da je studirao na Megatrendu, a pored manjih problema sa zakonima gaji veliku ljubav prema SNS-u i njenim liderima, što naravno nije kažnjivo zakonom, ali budi sumnju da se i u ovom slučaju stranačka pripadnost koristi za lične beneficije. Predsednik opštine Babušnica je Ivana Stojičić, takođe kadar SNS-a i Sašina koleginica sa Megatrenda.

 

saša cvetkovic slika 1
Printscreen / FB
saša cvetković slika 2
Printscreen / FB
saša cvetković slike 3
Printscreen / FB
saša cvetković slika 5
Printscreen / FB

Firmi brata Ane Brnabić MILIONI za doradu aplikacije i to bez tendera

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

160 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap