Beograd Magazin

Firmi brata Ane Brnabić MILIONI za doradu aplikacije i to bez tendera

Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić, direktor je srpskog ogranka firme Asseco SEE koja je poslednjih godina od države dobila desetine poslova vredne desetine miliona evra.

Poslednji sklopljen posao tiče se dorade (ne izrade!) aplikacije koju je ta firma prvobitno i napravila. Ta dorada košta čak 22 miliona dinara, novca građana Srbije.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza je kompaniji Asseco SEE bez tendera dodelila taj posao.

Ugovor Asseco
Foto: Direktno.rs

Glavni direktor srpskog ogranka ove firme je Igor Brnabić, premijerkin rođeni brat, koji je na to mesto imenovan u januaru 2016. godine. Asseco SEE prethodnih godina dobio je na desetine tendera u ministarstvima, institucijama i javnim preduzećima za poslove koji se tiču IT sektora.

Pregovarački postupak sproveo se bez javnog poziva, a naručilac je putem Portala javnih nabavki uputio poziv, kako je navedeno, „jedinom ponuđaču koji može da nabavku realizuje“. S obzirom na to da je aplikacija koja se već koristi izradila upravo ova firma, „zakon govori“ da je ne može dorađivati bilo koja druga IT firma.

Ugovor Igor Brnabić
Foto: Direktno.rs

Iako su nabavke bez tendera zakonski definisana stvar, ovo znači da će sve buduće poslove, koji takođe mogu koštati milione, sprovoditi upravo firma Brnabićkinog brata. Asseco je „isključivi i jedini nosilac svih prava intelektualne svojine na ovom programu“, takođe je navedeno u ugovoru.

Aplikaciju je trebalo doraditi zbog programa podrške privredi koji je usvojila Vlada i, kako se u dokumentu navodi, podrazumeva usklađivanje aplikacije sa funkcionalnostima elektronske pisarnice. Za ovu korekciju Asseco je tražio 22.600.000 dinara, a Komisija je od Asseca tražila da spusti cenu, što je firma odbila.

– Asseco SEE ima višedecenijsko iskustvo u realizaciji ovakvih projekata u zemljama u regionu i širom Evrope i na osnovu toga kao i tržišne vrednosti samog posla pripremljena je finalna ponuda u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Nakon dostavljene ponude, doneta je odluka od strane Agencije da se postupak obustavi – rekli su za Direktno.rs iz ove kompanije.

Igor Brnabić ugovor
Foto: Direktno.rs

Na pitanje da li je ova kompanija privilegovana, činjenicom da će sve buduće dorade obavljati isključivo ona, iz Asseco SEE navode da je ova firma nosilac prava intelektualne svojine na predmetnom DMS rešenju.

– U skladu sa propisima Republike Srbije i opšte prihvaćenim principima zaštite prava intelektualne svojine, samo nosilac ovog prava ima ovlašćenje da menja autorsko delo. Ista prava imaju svi autori pa se stoga ne radi o bilo kojoj privilegiji kompanije Asseco SEE – kažu iz ove kompanije.

Ovo je inače ko zna koji put put da neko od članova porodice Brnabić dobija poslove državnih firmi, a premijerka je svojevremeno rekla da će svaki tender koji dobije firma njenog brata proslediti Agenciji za borbu protiv korupcije.

– Ukoliko na tenderu kao izvođač pobedi Aseco SEE, čiji je direktor moj rođeni brat, ja treba o tome da obavestim Agenciju da bi ona uzela dokumentaciju na uvid i procenila nezavisno da li je taj posao namešten ili nije – kazala je svojevremeno Brnabić.

Da li će i ovaj finansijski priliv firmi njenog brata prijaviti Agenciji za borbu protiv korupcije ostaje da vidimo.

Izvor: Direktno.rs

Autorski tekst Zorana Radovanovića ogoljeva sav talog srpskog društva

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • na novom sajtu Portal javnih nabavki Uprave za javne nabake je nemoguće imati uvid u Konkursnu dokumentaciju javnih nabavki, sto je dokument od javnog značaja i MORA BITI TRANSPRENTAN
    Do sada su udruženja uspela, zahvaljujuci uvidu u dosadašnje JN da zaustave najveceg zlikovca nad životinjama , nelegalnu zoohigijenu, doduše, samo u u par opština.
    Više ne možemo!

OGLAS

816 Shares
816 Shares
Share via
Copy link