Ljubimci

Najveća zabluda zbog koje će mnogi promeniti mišljenje o mačkama

Svako ko je u svakodnevnom kontaktu sa mačkama potvrdiće koliko su mace zanimljive i čudesne životinje, ali ipak i dalje o ovim divnim životinjama postoje brojne predrasude. Jedna od najvećih upravo je srušena.

Najnovije istraživanje sprovedeno u martu i objavljeno u časopisu „Behavioural Processes“ dokazalo je da mačke mogu biti jednako prijateljski raspoložene prema ljudima kao i psi. Time je studija razbila je jedan od najvećih mitova o mačkama – da ove krznene lepotice puno manje vole društvo ljudi od pasa zbog čega je mace pratila nepravedna reputacija da su sebične i nedruštvene.

Istraživanje je uključivalo kognitivne testove na mačkama kakvi su se radili i na psima i kornjačama. Za potrebe istraživanja 50 mačaka uzeto je iz skloništa i njihovih domova te su nekoliko ostavljene bez hrane, igračaka i ljudskog kontakta. Nakon toga vremena mačke su dobile hranu, igračke i društvo čoveka, a najviše maca najbolje je reagovalo na interakciju sa čovekom. Preciznije, tek 37 odsto mačaka izabralo je hranu, a ne društvo čoveka.

Pedeset odsto testiranih mačaka izabralo je druženje sa čovekom iako su mogle izabrati između interakcije sa ljudima i drugih njima najdražih stimulansa, poput hrane i igračaka. Tako smo dobili još više dokaza o njihovoj kompleksnoj društveno-kognitivnoj sposobnosti, kao i sposobnosti za rešavanje problema. Ipak, i dalje je uvreženo verovanje da mačke nisu baš društvene niti da se mogu trenirati. Razlog tome može biti nedostatak znanja o tome koje stimulanse mačke preferiraju, objašnjavaju autori studije.

Istraživanje je takođe utvrdilo da je bilo vrlo malo razlike među mačkama koje su imale vlasnike i onih koje su tražile novi dom.

Zašto su mačke naklonjenije ženama?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

17 Shares
Share via
Copy link