Magazin

Najusamljenije biće na svetu već dve decenije peva svoju tužnu pesmu

Pesmu ovog kita, izuzetno visoke frekvencije, istraživači slušaju već 20 godina, ali njega nikada nisu videli. Inače, ovaj sisar je dobio naziv „najusamljeniji“ zato što frekvencija na kojoj komunicira nije svojstvena nijednom drugom kitu koji živi u Tihom okeanu.

I za sve ovo vreme, nijedan kit nije reagovao na njegovu tužnu pesmu, piše National Geographic.

Stručnjaci pretpostavljaju da se radi ili o kitu perajaru ili o plavom kitu, mada je postoji šansa da je reč o hibridu ovih dveju vrsta.

Američka mornarica snima pesme kitova od 1980. godine, ali je doktor Vilijam Votkins 1989. godine primetio da jedna pesma ima višu frekvenciju od ostalih.

Većina kitova perajara i plavih kitova proizvodi zvuke koji imaju frekvenciju od 17 ili 18 herca (što ljudima zvuči previše duboko), dok zvukovi usamljenog kita imaju frekvenciju od čak 52 herca.

Tim doktora Votkinsa je uspeo da prati kretanje ovog kita tokom sezone parenja. Studija je privukla dosta pažnje kada su istraživači objavili da je reč o najusamljenijem kitu na svetu, pošto na njegovu visokofrekventnu pesmu ne odgovara drugi kit.

Rad doktora Votkinsa, koji je preminuo od raka, nastaviće Daherova, kako bi se saznalo što više detalja o ovom misterioznom kitu.

Svakog dana nestane od 50 do 150 vrsta!

37 Shares
Share via
Copy link