Ono što verovatno svima na prvu padne na pamet kod spomena reči PITA, jeste – od čega je? Odgovora na to pitanje ima mnogo, jer ograničenja po pitanju sastojaka za pitu, nema. Pita je jelo dostupno svima, bilo da je kupite u pekari na putu do posla ili ispečete i poslužite kao nedeljni desert. Jedu je mladi i stari, oni koji vole slano, ali i oni koji vole slatko. Dostupna je u mnogim ukusima, mirisima, bojama i veličinama…
Pite se mogu praviti od gotovo svih namirnica – voća, povrća ili mesa i ribe dok testo može biti prhko, izrađeno od lisnatog testa ili pak kora za gibanice… Sve zavisi od vas i od vama najdražih sastojaka. Ako vam se na prvu čini da je ispeći pitu težak rad, onda možda još niste čuli za engleski izraz „as easy as a pie“ – kojim se označava nešto što je krajnje jednostavno. Stoga, nabacite na sebe kecelju, zasucite rukave i ispecite za sebe i svoje najmilije najbolju pitu!
Pitu možete poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili desert, zavisno od čega su napravljene. Verovatno kraljica pita, ona koju ste sigurno barem jednom probali, jeste pita od jabuka, njoj je jednostavno nemoguće odoleti.
Odlična ideja za desert je i Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlima koja će vam se topiti u ustima koliko je slatka i sočna. Možete je peći tokom cele godine jer u sastojcima mogu biti sveže borovnice, odnosno ribizle, ali i smrznute. Ako želite pitu od svežih namirnica, upravo je pravo vreme za pitu od spanaća i svežeg sira. Za njenu pripremu biće vam potrebno svega 45 minuta, a možete je poslužiti kao glavno jelo ili „gricnuti“ za užinu. Ukuse limuna s proteinima bogatog grčkog jogurta, možete spojiti u slasnom, ali laganom desertu.
I dok ćete velike najverovatnije iseći na kriške, male pite mogu biti servirane kao zgodan finger food. Mini pite su obično i oku zanimljivije, pa ako želite nekoga zadiviti svojom veštinom pečenja i serviranja pita, sitne pite su možda bolji izbor. Kad su u pitanju pite, zapravo, imate potpunu slobodu. Možete ih napraviti po odabranom receptu, možete dati mašti na volju i osmisliti svoju varijantu ili se inspirisati sa ovih osam predloga slanih i slatkih pita koje smo odabrali samo za vas.
Pita od jabuka
Testo:
145 g maslaca
220 g belog brašna
prstohvat sol
voda
Nadev:
4 jabuke
114 g maslaca
3 kašike brašna
115 g šećera u prahu
100 g šećera
60 ml vode
prstohvat soli
Priprema: Napravite testo. Pomešajte brašno i maslac pa dodajte nekoliko kašika hladne vode. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Podelite testo na dva dela. Jedan neka bude veći, a drugi manji.
Veći deo razvucite na limu prečnika 25-30 cm i ostavite u frižideru sat vremena. Manji deo takođe razvucite i od njega napraviti trake debljine 1-2 cm pa ostavite u frižideru sat vremena. Za nadev istopite maslac, dodajte brašno, obe vrste šećera, so i vodu pa kuvajte na umerenoj vatri pet minuta.
Na prvi deo testa stavite jabuke koje ste ogulili i isekli na tanke kriške. Prelijte smesom od putera, brašna i vode. Poklopite trakama od testa koje ćete poprečno naslagati pa pecite 35-45 minuta na 220 stepeni.
Pita od spanaća i sira
Potrebno:
2 pakovanja kora za gibanice
500 g kravljeg sira
1 i po kisela pavlaka
500 g spanaća
1 jaje
so, biber, ulje
Priprema: Spanać operite, dobro ocedite i nakidajte na komade. U činiji pomešajte sveži sir, pavlaku, so, biber i jaje. Dodajte dve kašike maslinovog ulja i spanać. U smesu pažljivo umešajte kore za pitu koje ste prethodno nakidali na komadiće. Dno posude u kojoj ćete peći pitu premažite maslinovim uljem, izlijte smesu i pecite oko 30 minuta na 200 ° C. Kada je pita gotova ostavite je da se lagano ohladi desetak minuta pre posluživanja.
Pita od limuna i grčkog jogurta
Potrebno:
175 g pšeničnog brašna od celog zrna
100 g maslaca
1 žumance
1 kašika vode
5 jaja
200 g smeđeg šećera
1 grčki jogurt
4 limuna
Priprema: Napravite testo od brašna, maslaca, žumanca i vode. Zamotajte testo u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Umutite jaja i dodajte preostale sastojke. Posudu za pečenje premažite maslacem, pospite prezlama pa utisnite testo u kalup. Prelijte smesom od jaja i ostalih sastojaka i pecite u rerni pola sata na 170 ° C.
Jednostavan quiche s lukom
Testo:
250 g belog brašna
125 g maslaca
šoljica vode
so
Nadev:
750 g crvenog luka
100 g maslaca
2 jaja
70 g tvrdog sira
Priprema: Od brašna, maslaca, soli i vode zamesite testo pa obložite njime dno i rubove okruglog pleha za pečenje. Isecite luk na tanke kolutove i propržite na maslacu. Sklonite ga sa vatre, a kad se malo ohladi umešajte razmućena jaja i rendani sir pa smesom prelijte testo u kalupu. Stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 35 – 40 minuta na 180 stepeni, dok se sir i jaja ne zapeku.
Toskanska pita
Potrebno:
2 jaja
135 g šećera
90 g maslaca
60 ml ulja
75 ml mleka
1 mala kašika ekstrakta vanile
200 g belog brašna
pola male kašike prašaka za pecivo
prstohvat soli
125 g borovnice
125 g ribizle
kora jedne narandže
limunova korica
šećer u prahu
Priprema: Jaja pomešati sa šećerom pa miksati oko pet minuta dok smesa ne postane gusta i svetložuta. U pripremljenu smesu jaja dodajte rastopljeni maslac, ulje, ekstrakt vanile i mleko mešajući po minut između svakog dodavanja sastojka. Na kraju dodati rendanu koricu narandže i limuna, malo soli, malo po malo brašna, te prašak za pecivo. Voće mora biti sobne temperature, a ako se koristi zamrznuto, treba da bude na pola odleđeno, nikako rastopljeno da iz njega izlazi sok. Voće pomiješati s šećerom po želji. Četvrtinu voća umiješati lagano kružnim pokretima u pripremljeno testo. Kalup namasti s malo rastopljenog maslaca. Smesu izliti u kalup i peći 20 minuta u prethodno ugrejanoj pećnici na 175 stepeni. Nakon što je kolač na pola pečen, ostatak voća lagano poređati po površini kolača pa lagano kašičicom uvlačiti voće u biskvit. Peći još 30 minuta.
Pita sa džigericom i gljivama
Potrebno:
500 g lisnatog testa za gibanice
200 g pileće džigerice
100 g šampinjona
1 ljubičasti luk
1 žumance
so, biber, ulje, sušeni timijan
Priprema: Džigericu i gljive iseći na komadiće, luk iseckati na tanke režnjeve. U tiganju na malo maslinovog ulja propržite luk, lagano posolite i dinstajte pet min. Dodajte meso i kratko propržite. Začinite sa timjanom i lagano posolite. U drugom tiganju na malo ulja propržite gljive i dinstajte ih dok sva voda ne ispari. Gljive pomešajte s džigericom i lukom i pustite da se smesa lagano ohladi. Lisnato testo podelite na pola pa svaku polovinu posebno razvaljajte. Jednu polovinu premestite u posudu za pečenje pa raspodijelite smesu od džigerica, gljiva i luka te je prekrijte s drugom polovinom testa. Dobro presavijte ivice i premažite testo žumancetom. Na par mesta testo probodite viljuškom. Pecite na 180 ° C oko 45 minuta.
Male pite sa sirom
Potrebno:
1 kore za gibanice
500 g sira
150 g feta sira
jedna i po pavlaka
1 jaje
so, biber, ulje
Priprema: U činiji pomešajte sveži kravlji sir, kiselu pavlaku, jaje i 50 g feta sira, iseckanog na male kockice, dobro izmešajte smesu posolite i pobiberite. Ostatak feta sira isecite na srednje kockice. List testa za gibanice premažite sa 3-4 kašike smese i pospite sa kašičicom suncokretovog ulja, na njega položite novi list testa i ponovite postupak dok ne iskoristite pet listova, zarolajte listove u pitu. Ponovite postupak. Savijaču oštrim nožem isecite na kolutove debljine oko tri cm. Na lim stavite papir za pečenje, pospite ga sa malo suncokretovog ulja. Stavite komade savijače i na svaki u sredinu stavite komad feta sira. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta na 200 dok ne porumene.
Pita od piletine i gljiva
Potrebno:
2 kašike ulja
4 fileta pilećeg belog mesa
150 g šampinjona
glavica luka
čen belog luka
50 g maslaca
2 kašike brašna
300 ml mleka
200 ml pileće supe
muskatni oraščić, biber, so, peršun list
500 g testa za savijače
jaje
Priprema: Ugrejte ulje u tiganju i dodajte piletinu. Prepržite je dok ne postane bela pa dodajte pečurke. Pržite dok piletina ne postane zlatno-braon. Izvadite piletinu i gljive iz tiganja pa dodajte luk i beli luk. Pržite dve, tri minute, sklonite s vatre i ostavite sa strane s gljivama i piletinom. Otopite maslac u loncu pa dodajte brašno i kuvajte tri minuta mešajući dok ne dobijete ujednačenu pastu. Pomešajte mleko i supu pa dodajte muskatni oraščić, so i biber. Sipajte u smesu sa brašnom i promešajte. Stavite na vatru i ostavite da krčka nekoliko minuta dok se ne zgusne. Umešajte peršun pa prelijte preko piletine i gljiva. Dobro promešajte te stavite u vatrostalnu posudu i ostavite da se ohladi. Razvaljajte testo i premažite jajetom pa preklopite preko nadeva. Zarežite na nekoliko mesta prema želji pa pecite 20-25 minuta.
POVEZANO: Zdravi voćni šejkovi
Dodaj komentar