ida-sabo
http://images.kurir.rs/
Vesti Novi Sad

Najstarija partizanka preminula u Novom Sadu

U Novom Sadu je u 101. godini preminula Ida Sabo, poznatija kao najstarija partizanka. Ova herojina nas je napustila juče kako prenose mediji.

U mladosti se priključila omladini Komunističke partije Jugoslavije. Ida Sabo je imala veoma značajnu ulogu u pripremanju i organizovanju ustanka protiv nacističkog okupatora u Jugoslaviji 1941. godine.

ida-sabo-partizanka
http://www.politika.co.rs/

Bila je i predsednica Antifašističkog fronta žena Vojvodine, kao i potpredsednica Skupštine SAP Vojvodine. Iako u poznoj starosti, rado se odazivala pozivu na učešće u antifašističkim skupovima i demonstracijama u Novom Sadu.

Rođena je 6. jula 1915. godine u Pečuju.

Kao trinaestogodišnjakinja, postala je tekstilna radnica a zatim je radila u jednoj subotičkoj štampariji. Rano se priključila radničkom i sindikalnom pokretu učestvujući akcijama i štrajkovima Ujedinjenih radničkih sindikalnih saveza Jugoslavije   (URSSJ-ovih sindikata). U Savez komunističke omladine Jugoslavije je primljena 1934. Zbog političke aktivnosti morala je da ode iz Subotice. Otišla je u Ljubljanu gde je primljena u KPJ 1939. Obavljala je dužnosti sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Ljubljanu. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima su Orden junaka socijalističkog rada, Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom i dr.

Posle oslobođenja, obavljala je odgovorne političke dužnosti u partijskim, sindikalnim i državnim organima, prvo u Sloveniji a zatim u Vojvodini, Srbiji i Jugoslaviji. Birana je za poslanicu republičke i savezne skupštine, poslanicu Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, gde je u periodu 1963—1967. obavljala dužnost potpredsednice. Birana je za potpredsednicu Pokrajinskog odbora AFŽ-a Vojvodine (1946). Obavljala je i druge odgovorne dužnosti u Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Socijalističkom savezu radnog naroda Jugoslavije. Bila je članica Predsedništva SFRJ, Predsedništva Srbije i Saveta federacije.

Izvor: N1

Više o aktuelnostima u Novom Sadu pročitajte ovde

Luftika
Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow