Magazin Svet

Od ’62. pokušavam da zatrudnim, sa 73 sam rodila blizance, a sa 74 sam samohrana majka

Indijka Jeramati Mangajama postala je majka u 74. godini, iako se udala za svog muža Ražu davne 1962. i od tada su njih dvoje bezuspešno pokušavali da se ostvare u ulozi roditelja. Tek prošle godine uz pomoć in vitro metode njima se ostvarila želja, ali je nažalost Raža preminuo 13 meseci nakon njenog porođaja.

Jeramati ostala sama sa dve bliznakinje – Ramom i Umom. Sama se bori i sa osudom okoline.

– Dok šetam sa svoje dve devojčice, najsrećnija sam žena na planeti, ali komšije ne prestaju da me maltretiraju. Znam da sam stara majka, svesna sam da imam 73 godine, ali njihovi pogledi me bole iako ništa ne može da poništi moju sreću. Raža i ja smo se venčali 1962. kada je on imao 25, a ja 16 godina. Želeli smo decu, ali nikako nismo mogli da začnemo prirodnim putem – izjavila je ona medijima.

Kaže i da su godinama obilazili brojne lekare i isprobavali sve, ali ništa nije davalo rezultate.

– Kada sam imala 40 godina, što je bilo 1986. godine, ušla sam u ranu menopauzu što me je uništilo. Znači, gotovo je sa mojim snovima o majčinstvu. Razmišljali smo o usvajanju, ali nismo to uradili – kaže ona.

Godinama se borila sa komentarima okoline.

– Komšije su me uvek zvale ‘žena bez dece’, a i rođaci su me ogovarali i nagovarali mog muža da se razvede i nađe drugu ženu. Raža me je ipak voleo, bez obzira na to što nismo imali dece. Na leto 2018. godine, imala sam 72 godine, a žena iz našeg sela se u svojim tridesetim godinama porodila uz in vitro oplodnju. Nikad ranije nisam čula za to, ali ona me je uputila na kliniku. Rešila sam da probam – kaže Jeramati.

Blic Žena prenosi da ona nije imala jajne ćelije te je zatrudnela uz pomoć donorke čiji su jajne ćelije oplođene Ražinom spermom.

– Lekar je prvo mislio da sam u pedesetim godinama i šokirao se kad je čuo koliko zaista imam godina. Detaljno me je pregledao, proverio krv, srce, uradio test opterećenja i opšteg zdravlja i rekao mi da postoji šansa da zatrudnim. Bilo je preskupo i teško, ali uspeli smo – kaže ona.

indijka 74
Printscreen

Svesna je koliko ima godina, ali ne namerava da umre dok njene ćerke ne stasaju.

– Svi su mi govorili da je pogrešno to što radim i da nisam fer prema deci. Trudnoća nije bila komplikovana i porodila sam se 5. septembra 2019. godine, carskim rezom. Raža je pomagao u svemu iako to nije običaj kod muškaraca u Indiji. On je umro oktobra 2020. godine, imao je 84. Devojčice mi mnogo pomažu da ne potonem od tuge. Raža je svega 13 meseci uživao u devojčicama. Na svu sreću, imam nešto ušteđevine. Rešena sam da dočekam da devojčice odrastu. Ipak, izabrala sam člana porodice koji će ih odgajati ako ja umrem – kaže ona.

Siromašne majke sa puno dece su odlučile da budu neodgovorne i neću da im pomažem

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
12 Shares
Share via
Copy link