Magazin Novi Sad Vojvodina

Najstarija crkva u Vojvodini: Odolevala je 300 godina i srušiće se nama, koji smo u Hram na Vračaru uložili desetine miliona evra

Našim novcem vlast upravlja sa punim legitimitetom.

SNS je rešio je da naših desetine miliona evra pokloni SPC, kako bi se izgradio velelepni Hram Svetom Savi u Beogradu.

Spisak prioriteta u našoj zemlji je poduži, te je legitimno i pitanje da li je taj novac mogao da se usmeri na škole, bolnice, razvoj tehnologije, nauke, kulturu koja je gotovo potpuno ugušena, natalitet, stvaranje uslova da se naša deca leče kod nas, a ne u inostranstvu uz SMS kampanje… Mnogo je toga što bi se moglo naći na spisku pre izgradnje relativno novog hrama u srcu Vračara.

Na tom spisku bi se pre čuvenog hrama mogla naći i ova crkvica u Ečkoj. To je najstarija pravoslavna crkva u Vojvodini, izgrađena još 1711. godine.

Njoj ne trebaju milioni evra. Bilo bi sasvim dovoljno 10 do 20 hiljada evra, pa da zasija punim sjajem i učvrsti svoju poziciju na temeljima starim više od tri veka.

Ovakva, srušiće se za koju godinu. Preživela je ratove, progone, seobe, ali nas i ovu napradnu vlast teško da će da izdrži.

Ali, koga briga? Očigledno za nju ne mare ni SPC, a ni vlast.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, izradio je još 2011. godine konzervatorsko restauratorski projekat obnove crkve, a od tada se očekuju finansijska sredstva koja će omogućiti neophodne restauratorske radove.

Najstarija crkva u Vojvodini je Hram Svetog Nikolaja. Sagradili su je pravoslavni Srbi koji su se pod vođstvom Arsenija Čarnojevića naselili u to vreme, a sazidan je po uzoru na crkve brvnare u centralnom delu Srbije.

Međutim, kako u tom selu nije bilo materijala od drveta pribegli su gradnji materijalom koji su imali.

Osim kulturno-istorijskog značaja, ova crkva krije i dva vrlo važna ikonostasa.

Ikonostas je rad Teodora Popovića iz 1786. godine, a u crkvi se nalaze i ikone sa starog ikonostasa, rad zografa Šerbana Popovića iz 1744. godine, i te ikone su najstariji datirani rad zografa Popovića.

Jedan od najvećih problema je vlaga, ali i specifična drvena građa na zvoniku koja je dotrajala.

Izvor: Politika

Dok država daje crkvi milijarde, građani skupljaju pomoć za Covid bolnice

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

450 Shares
450 Shares
Share via
Copy link