Magazin Srbija

Tri brata odškolovala 9 lekara, 3 stomatologa i po jednog psihologa i pravnika

porodica iz rožaja
Foto: Telegraf

Porodice Remza, Mirsada i Reha Honsića, braće iz rožajskog sela Honsići iznedrile su četiri lekara i tri stomatologa. A još troje njihove dece će se okititi doktoratskim diplomama u najskorijoj budućnosti, piše list Dan.

– Mi smo deca od tri rođena brata koji su odrastali u Honsićima i svi imaju po četvoro dece od kojih su šestoro postali lekari, a još troje će to uskoro postati – kaže dr Alida Honsić.

Diplome doktora medicine već su stekli Alida, Elvisa i Elza, a među njima je i njihova snaja Azra Kajević Honsić. Alida Honsić, koja je zaposlena u rožajskom Domu zdravlja, ističe da imaju i tri diplomirana stomatologa i to Jasmina, Lejlu i Selviju. Jasmin je već zasnovao radni odnos dok Lejla i Selvija odrađuju pripravnički staž. Alida dodaje da medicinu studiraju budući lekari iz porodice Honsić Almir, Almira i Šejla.

– Ovako nešto sigurno je nezabeleženo i smatram da ova vrednost teško da može još negde da postoji. Osim doktorskih zvanja, imamo još intelektualaca u porodici. Moja rođena sestra Anida je diplomirani psiholog, a jedan brat od strica studira pravne nauke – s ponosom ističe Alida.

Naglašava da su se svi potomci Remza, Mirsada i Reha odlučili da studiraju, dok je najmlađi član njihove brojne familije učenik trećeg razreda Srednje medicinske škole, a takođe namerava da upiše medicinu.

– Neki od nas su završili gimnaziju u Rožajama, a drugi Srednju medicinsku školu u Beranama, ali svi smo tokom školovanja bili lučonoše i uzorni učenici. Studije smo pohađali na državnom fakultetu u Podgorici – naglašava Alida.

Ističe i da njena sestra od strica radi kao lekar u Domu zdravlja i da često dolazi do nesvakidašnjih situacija kada ih pacijenti mešaju tvrdeći da su im obe izabrane lekarke.

– Dešava se da pacijenti moje sestre od strica dođu u moju ordinaciju i ispričaju svoju istoriju bolesti, a kada shvate da ih ne razumem oni mi govore kako su već bili kod mene. Tada im objasnim da su oni pacijenti moje sestre – kaže Alida.

Kaže da je Jasmin prvi upisao medicinu, a da su potom svi krenuli njegovim stopama.

– Najveći uzor nam je bio doktor Abdulah Kalač, čija je majka bila član naše porodice. Lično sam imala inspiraciju da se bavim medicinom i kroz poslove mojih roditelja, koji rade u Domu zdravlja – naglašava Alida, koja uporedo radi i kao profesor u Srednjoj medicinskoj školi u Rožajama.

Ona ističe da će joj pokojni ujak biti uzor i pri odabiru specijalizacije jer planira da, kao i čuveni dr Abdulah zvani Baćko, specijalizira ginekologiju.

– Za ovakav uspeh najviše smo zahvalni našim roditeljima koji su se veoma potrudili da nas školuju i pokažu nam put ka uspehu. Ništa nije bilo lako ni nama, ni našim roditeljima, ali uspeli smo da ostvarimo i naše i njihove ciljeve – s ponosom ističe Alida.

– Sva njihova deca nisu imala drugih ocena osim petica i znao sam da su ogroman potencijal. Mislim da ovakav uspeh nije zabeležen nigde, jer imati iz jedne familije i to u jednoj generaciji čak devet lekara zaista je zadivljujuće i značajno ne samo za Rožaje već i za Crnu Goru. Radi se o veoma kvalitetnim studentima koji su pritom vaspitani i uljudni intelektualci – rekao je dr Kajević.

Izvor: Telegraf.rs

Dejan je 50 topličkih porodica spasio bede, ne planira da stane i ima srce kao autobus

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2.7K Shares
2.7K Shares
Share via
Copy link