Svet Vesti

Pasoš UAE najmoćniji na svetu, sirijski najbezvredniji, a evo gde su Srbija i komšiluk

Pasoši
Foto: Shutterstock/Robert Petrovic

Na najnovijoj listi najmoćnijih pasoša prvo mesto zauzima pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata, na poslednjem mestu je Sirija, dok je Srbija na 32. mestu.

Najnoviju listu objavio je “Pasport indeks”, a kao glavni kriterijum uzet je broj zemalja u koje sa pasošem može da se uđe bez vize. Lista obuhvata 98 zemalja.

Vlasnici pasoša UAE bez vize mogu da putuju u 180 zemalja, drugo mesto deli pet zemalja – Nemačka, Španija, Francuska, Italija i Holandija, čiji građani mogu da putuju u 178 zemalja bez viza.

Treće mesto deli takođe pet zemalja – Švedska, Finska, Luksemburg, Austrija i Švajcarska sa čijim pasošem može da se putuje u 177 zemalja.

Šest zemalja je na četvrtom mestu – Danska, Belgija, Portugal, Poljska, Irska i Južna Koreja, a oni koji poseduju ove pasoše mogu bez viza da putuju u 176 zemalja.

Na petom mestu je osam zemalja – Singapur, Grčka, Norveška, Češka, Velika Britanija, Mađarska, Japan i Novi Zeland čiji građani mogu da putuju u 175 zemalja bez viza.

Sjedinjene Američke Države dele šesto mesto sa Slovačkom i Australijom, a sa tim pasošem može da se uđe u 174 zemalja.

Najbolje rangirana zemlja iz regiona je Slovenija koja je na sedmom mestu, sledi Hrvatska na 10. (172 zemlje), dok je treći najbolje rangiran pasoš iz regiona srpski sa kojim može da se putuje u 137 zemalja.

Pasoš Severne Makedonije je na 36. mestu, Crne Gore na 37. kao i turski pasoš i sa kojima može da se putuje u 129 zemalja.

Pasoš BiH je na 44. mestu i oni koji ga poseduju mogu bez vize da putuju u 121 državu.

Na začelju liste su, pored Sirije, Avganistan, Irak, Somalija i Pakistan.

Izvor: Tanjug

5 najboljih zemalja za dobijanje dvojnog državljanstva

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link