Magazin Svet

Čudesno mesto za rast i radost: U najlepšem vrtiću na svetu sve je podređeno deci (FOTO)

vrtići
Foto: Printscreen, ilustracija

Privatno zabavište u glavnom gradu Litvanije Viljnusu pravi je primer kako bi svi vrtići ovog sveta trebalo da izgledaju.

Vrtić se nalazi pored borove šume što čini izuzetno okruženje za decu. Dizajn zgrade i dvorišta ima za cilj da podstakne radoznalost, kreativnost i ljubav prema prirodi kod dece.

Tamna obloga spoljašnje fasade stvara upečatljiv kontrast sa prirodnim okruženjem. Visoki i uski prozori koji se pružaju od poda pružaju nesmetan pogled na spoljašnji svet, omogućavajući deci da se povežu sa prirodom na jedinstven način.

Po ulasku u vrtić decu i odrasle dočekuje unutrašnje dvorište. Dizajn dvorišta je fokusiran na obezbeđivanje bezbednog i stimulativnog prostora za igru i učenje. Drveni pod, napravljen od drveta lokalnog porekla, je mekan i udoban za hodanje i igru dece.

Suncobrani u dvorištu prave optimalnu atmosferu za igru, a istovremeno ih štite od jake sunčeve svetlosti.

Obdanište je ukupne površine 557 m2 i ima sedam učionica. Dve učionice su posebno dizajnirane za veoma malu decu, pružajući im bezbedno i negujuće okruženje.

Sa dva ulaza, dizajn zgrade omogućava da te dve učionice budu odvojene od ostalih prostorija.

Dvorište vrtića je jednostavnog šestougaonog oblika. Iz perspektive dece, to je siguran i čudesan prostor za rast i radost.

Ovaj vrtić nudi prijatno okruženje za decu da uče, rastu i istražuju svet oko sebe, stvarajući snažnu osnovu za njihov budući obrazovni i lični rast, prenosi archdaily.

Izvor: Zadovoljna

Sramotne slike iz niških vrtića, treba li ovako da izgledaju obroci za decu? (FOTO)

Share via
Copy link