Magazin

Najbolji matematičar na svetu se vratio u Srbiju i sada uči neke nove genijalce

najbolji-matematicar
Printscreen/RTS

Najbolji olimpijac Matematičke gimnazije i svojevremeno najbolji matematičar na svetu među srednjoškolcima, Teodor fon Burg posle gotovo deceniju ponovo je u Matematičkoj gimnaziji, ovoga puta kao profesor.

Prilikom dodele Povelje Matematičkog instituta SANU, iste godine kada je postao najbolji matematičar na svetu među srednjoškolcima, Teodor fon Burg je rekao da je “bio svestan da postoje pojedinci koji vrednuju njegov rad”, ali da tako nešto nije očekivao

Matematičku gimnaziju zamenio je studijama na Oksfordu. A pošto je stekao diplomu na Oksfordu vratio se u Srbiju.

– Bilo je lepo vratiti se ovde. Par godina sam bio u inostranstvu i to je takođe bilo lepo iskustvo. Pre par godina sam se vratio u Srbiju – iskreno ovde su stvari najnormalnije nekako – kaže fon Burg za RTS.

A onda se vratio i u Matematičku gimnaziju, ovoga puta kao profesor. Časovi su zanimljivi, ocenjuju gimnazijalci.

– Mora da se razmišlja. Ako ne pratiš jedan deo teže će ti biti da ispratiš ostatak časa. I ako razmišljaš i pratiš sve što priča su kvalitetni – navodi učenik 3. razreda Matematičke gimnazije Vasilije Ivanović.

Učenik 3. razreda Matematičke gimnazije Aleksandar Ćuzović dodaje:

– Može da nam prenese najviše znanja i odgovara što je mlađi, isto.

Fon Burg ove godine ima nekoliko odeljenje.

– U Matematičkoj sam držao jedno odeljenje mentorsko u prošloj godini, a od ove imam nekoliko odeljenja, sve ukupno to je osam do 10 sati nedeljno. Puno stvari radim pored toga. Ali kao hobi je da kažem, veoma zabavno. Deca su generalno pozitivan izvor energije i volim da radim sa decom – kaže fon Burg-

Priprema i sadašnje takmičare.

– Želja za takmičenjem je želja za isticanjem, što daleko od toga je da se to radi je takmičenje iz matematike. Ali generalno, ako neko hoće da se dokaže on će se takmičiti u nekom obliku: ako neko dobro zna matematiku i hoće to da pokaže i ostatku sveta, takmičenaja su način da se to uradi, na nivou srednje škole makar – smatra fon Burg.

A Teodoru su takmičenja tokom srednje škole postavila visoke ciljeve, kojima i danas teži.

Impresivna biografija mlade Beograđanke – najbolje matematičarke na svetu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

168 Shares
168 Shares
Share via
Copy link