Topao hrskav burek za mnoge je nešto na šta pomisle kada biraju dobar nedeljni doručak. I dok su za većinu bureci sa mesom i sirom prvi izbor, najpoznatija burekdžinica u Pančevu, osim ovih tradicionalnih, nudi obilje novih ukusa, a reakcije kupaca su, kako kažu, pozitivne.
U pančevačkoj burekdžinici Stankoski zanat pravljenja bureka prenosi sa generacije na generaciju. Svetlanu Radaković, nekada Stankoski, pre 12 godina u ovaj posao je uveo otac, koji ju je naučio zanatu. I on je godinama ranije zanat naučio od svog oca.
Ova burekdžinica postala je poznata i van Pančeva, pre svega zbog ponude netradicionalnih ukusa poput bureka sa kolenicom, paprikom i feta sirom, ili batkom u gorgonzoli.
Svetlana Radaković za N1 kaže da na ideju da prave burek sa kolenicom došli jer su želeli da ponude nešto novo i da promene ono što se do tad nudilo na tržištu.
– Odlučili smo da probamo sa dimljenom kolenicom, koja je kod nas jedno od omiljenih jela na trpezi. Kolenica se bari, zatim sitno secka i stavlja u burek. Tradicionalno se sprema na masti. Dosta je začinjen, ima belog luka i prilagođen je ukusu ljudi na našem podneblju – objašnjava ona.
Mnogi sada u ovaj grad namenski dolaze samo da bi doručkovali.
– Trebalo nam je više od godinu dana da ljudi požele da tako nešto probaju, a kad su probali dopalo im se. Tako da sada dolaze zbog kolenice, čini se da svoj put prilagođavaju tome, dođu namenski ili svrate namenski u Pančevo da bi probali ovaj burek – kaže Radaković.
Osim bureka sa kolenicom, u ponudi su i oni sa paprikom i feta sirom i batakom u gorgonzoli. Za sladokusce, burekžinica Stankoski nudi i sladak burek sa eurokremom i plazmom.
Radaković ističe da joj posebno prijaju pohvale koje stižu od kupaca koji dolaze iz Bosne, koji, kako navodi, nemaju otpor da probaju nešto novo, a čak i nose za Sarajevo.
Izvor: N1
Dodaj komentar