Doručak je obrok koji mnogi lekari, dijetetičari i nutricionisti preporučuju da se ne izbegava iz više razloga, od kojih je jedan održavanje krvnog pritiska u granicama normale.
Ishrana može da utiče na mnogo stvari kada je u pitanju zdravlje, a grupa kardiologa je otkrila zašto je to važno i koje namirnice treba da konzumirate ako želite da snizite krvni pritisak.
„Verujemo da nutritivno bogat doručak poboljšava zdravlje srca, uključujući regulaciju krvnog pritiska, kroz nekoliko mehanizama“, kaže kardiolog dr Čeng-Han Čen.
On dodaje da doručak pomaže u regulisanju kontrole šećera u krvi i sprečava prejedanje kasnije u toku dana.
„Takođe verujemo da doručak sprečava porast nivoa hormona stresa, što bi moglo da podigne krvni pritisak“, smatra doktor.
Pored namirnica koje jedemo za doručak, podjednako je važno i vreme kada to radimo. Kardiolog dr Nil D. Šah tvrdi da je vreme doručka važno jer je „usklađeno sa prirodnim ritmovima tela, poznatim kao cirkadijalni ritmovi, koji regulišu krvni pritisak i metabolizam“.
Koje je najbolje vreme za doručak ako želite da snizite krvni pritisak?
Većina kardiologa preporučuje da se doručkuje u roku od jednog do dva sata nakon buđenja.
„Da biste održali zdrav krvni pritisak i ishranu, važno je započeti dan na pravi način. Doručak u roku od jednog do dva sata od buđenja može da podesi nutritivni ton za ostatak dana“, objašnjava kardiolog dr Bredli Server.
Drugi kardiolog dodaje da vreme doručka nije toliko povezano sa određenim delom dana koliko sa vašim ličnim ritmom nakon buđenja.
„Doslednost je ključna prilikom određivanja vremena za doručak, preporuka je obično u roku od jednog do dva sata nakon buđenja“, dodao je dr. Riple Hansalia. Iako doslednost u vremenu doručka može izgledati kao nepotrebna posvećenost, razumevanje razloga iza ove preporuke može vas motivisati da razmišljate drugačije.
„Dnevnim metaboličkim ritmovima tela upravlja unutrašnji sat, na koji utiču vreme obroka. Promene u uobičajenom vremenu obroka, kao što je preskakanje obroka ili jedenje tokom vremena predviđenog za spavanje, mogu uticati na razvoj kardiometaboličkih bolesti“, tvrdi dr Čen.
Predlozi kardiologa za nutritivno bogat doručak
Konzumiranje hrane nije važna samo za zdravlje srca i krvni pritisak, ona utiče na energiju, raspoloženje, proaktivnost i druge faktore. Upravo zbog toga je važno da, pored vremena kada doručkujete, jedete i namirnice koje će pozitivno uticati na vas.
Dr Server preporučuje da za doručak kombinujete hranu bogatu magnezijumom (voće i povrće), kalijumom (voće i povrće), proteinima (jaja), zdravim mastima (avokado i orasi) i vlaknima (povrće), prenosi Parade.
Takođe savetuje da izbegavate jednostavne ugljene hidrate (kao što su zaslađene žitarice) i hranu bogatu natrijumom.
Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje dnevnog unosa soli na 2.300 miligrama, idealno bi bilo 1.500 miligrama, za bolji krvni pritisak.
Izvor: N1
Nutricionista: Ove namirnice trebalo bi češće da jedete za doručak
Dodaj komentar