Glavni grad Vojvodine poznat je po raznovrsnoj gastronomskoj ponudi, a jedna od omiljenih internacionalnih kuhinja Novosađana je svakako italijanska.
Gotovo da nema našeg sugrađanina koji ne voli da pojede dobru picu, a da u Novom Sadu rade pravi majstori svog zanata svedoči i prestižna lista italijanske organizacije „Top 100 pizza“, na kojoj se našla picerija „Tramontana“.
Ovaj poznati restoran, koji je brzo postao omiljeno mesto Novosađanima, zauzeo je 94. mesto, u konkurenciji od 29 zemalja i 72 grada, prenosi 021.rs.
Na listi su se našle picerije rasprostranjene po svim kontinentima (Azija, Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Evropa i Australija), uključujući i kolevku pice – Italiju.
Jedina novosadska picerija na prestižnoj listi
Tramontana je vrata za svoje goste otvorila tek pre dve godine, ali se odmah u svom gradu, a i šire, istakla kvalitetom namirnica koje se koriste na picama i jedinstvenim načinom izrade testa.
Ono što je specifično za ovu piceriju je to što pored najkvalitetnijih italijanskih proizvoda koriste i mnoge namirnice karakteristične za Srbiju.
Tako ovde možete probati pica sa duvan čvarcima i ajvarom, kao i vojvođanskim kulenom, ljutim papričicama iz Južne Srbije i kozjim sirom sa Homoljskih planina.
Proces mešenja testa u Tramontani je priča za sebe i nešto što vlasniku i ujedno glavnom pica majstoru Dejanu predstavlja najveću opsesiju.
Pravljenje svog divljeg kvasca, potpuno izbacivanje industrijskog i izuzetno visoki procenti vode u testu, nešto je što je ovu piceriju lansiralo na svetski vrh.
Tramontana je jedina picerija iz Srbije koja se našla na ovoj listi, a sa naših prostora na listi se nalazi još i picerija Franko’s iz Zagreba.
Uz već dobro poznat meni, noviteti od ove sezone su Jack Sparrow pica sa karpaćom od hobotnice i prelivom od svežeg manga, kao i posebna kaprićoza od sporo dimljene zanatske šunke i vrganja.
Listu najboljih picerija na svetu objavila je 30. septembra italijanska organizacija „Top 100 pizza”, nakon svečane dodele priznanja u Milanu.
Ova organizacija nastala je kao ogranak organizacije „The best chef“ osnovane 2015. godine.
Ideja ovog projekta je da okupi strastvene ljubitelje hrane i istakne talentovane kuvare i pica majstore koji stvaraju najbolja gastronomska iskustva širom sveta.
Glasanje je anonimno, a glasači su profesionalni kritičari hrane, poznati kuvari i velikani gastronomske scene, čiji broj prelazi 500.
Izvor: 021.rs
Dodaj komentar