Lifestyle

Sada je i zvanično: Najbolja država na svetu za podizanje dece

Najbolje okruženje i uslove za odgajanje dece ima Norveška.

To je rezultat najnovijeg istraživanja u kom je učestvovalo 180 zemalja, koje je objavio medicinski časopis Lancet, preneo Bizlife.

Skandinavska država rangirana je ispred Južne Koreje, Holandije, Francuske i Irske prema nizu različitih kriterijuma koje se odnose na dobrobit dece.

Oni su obuhvatali područja kao što su zdravstvo, obrazovanje i ishrana.

Pokazalo se da vodeće države, koje se takođe svrstavaju u neke od najbogatijih zemalja na svetu, imaju superiorne sisteme za dečji razvoj, kao što su škole, bolnice i politike zaštite životne sredine.

Najgore na listi rangirane su Somalija, Čad i Centralnoafrička Republika.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija, koja je među 40 dečjih i zdravstvenih organizacija bila koautor izveštaja, navodi da nijedna zemlja ne čini dovoljno da podrži narednu generaciju.

U izveštaju su rangirane i zemlje po njihovom nivou prekomerne emisije ugljen-dioksida,  tačnije njihovih projektovanih nivoa do 2030. godine. Utvrđeno je da su mnoge vodeće zemlje u okviru indeksa procvata dece znatno zaostale u merama održivosti.

Po tome je Norveška zauzela 156. mesto, a Amerika 173. mesto.

– Od klimatske krize do gojaznosti i štetnog komercijalnog marketinga, deca širom sveta moraju da se suoče sa pretnjama koje su bile nezamislive pre samo nekoliko generacija – dodala je Henrietta Fore, izvršna direktorka UNICEF-a.

Kada je Srbija u pitanju, mi smo na neslavnom 77. mestu na listi od 80 najboljih zemalja sveta, dok je na 71. poziciji u kategoriji kvalitet života koja obuhvata razvijeno tržište rada, političku i ekonomsku stabilnost, dobar zdravstveni i obrazovni sistem i drugo, pokazala je analiza američkog magazina „U.S news & world report“.

Šta rade deca u Finskoj kada pada kiša, a šta u Srbiji?

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link