Kolumne Magazin

Najava ekološkog ustanka 10. aprila kroz zastrašujuću karikaturu: Svi kao jedan!

Predstoji nam velika borba da sačuvamo naše reke, planine, vodu i vazduh jer kapitalisti i sumnjivi investitori sigurno neće misliti o našem zdravlju i životnoj sredini. Tipovi kojima pada na pamet da stavljaju reke, simbol slobode, u cevi, koji misle da je to normalno i da će im to proći moraju shvatiti da je ovo zemlja svih nas. Da su te reke, ta zemlja i ovaj vazduh koji dišemo u Srbiji skupo plaćeni kostima i krvlju naših dedova, a prevarili su se ako veruju da ćemo to gledati sa strane.

Istina je da smo se otuđili, nikada dalji nismo bili, ali ovo je pitanje koje se tiče svih nas. Naše istorije, sadašnjosti i budućnosti. To je ogledalo našeg mentaliteta i još jedan ispit kojima moramo proći, jer nemamo izbora.

Fantastična karikatura upozorava kakva nam se sudbina smeši ako svojom pasivnošću i neaktivizmom dozvolimo zločincima da unište ovu prelepu zemlju.

Veliki ekološki protest, zapravo ustanak, najavljen je za 10. april u Beogradu. Probudimo se ljudi, jer će posle biti kasno. Ovde se biznisi i kombinacije sklapaju u mraku, a sada su udarili na elementarne stvari koje su neophodne čoveku da preživi.

Pomislite da sutra prepričavate deci šta je to reka, jezero, šuma, čist vazduh i zelena livada. Nije preterivanje, verujte. Tako su mojoj generaciji dede prepričavale kako su se oni u detinjstvu kupali u Moravi, Toplici, Ibru, Nišavi i ostalim nekada čistim rekama, koje su sada pokretne deponije i legla zaraze.

To je naša velika sramota, ali nikada nije kasno da taj greh otklonimo sa duše i ispravimo nemar svih nas zarad iole zdrave budućnosti.

Karikatura Milenka Kosanovića navodi na razmišljanje. Hirurški precizno je pogodio suštinu našeg doba, podvukao i jasno poručio šta nam je činiti bez ijedne izgovorene ili napisane reči. Bez demagogije i suvišnih parola.

Uzmimo se u pamet, dok nije kasno. Svi u Beograd 10. aprila 2021. godine.

Aleksandar Jovanović Ćuta priveden u kriminalističku policiju zbog izjava u Utisku nedelje

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


408 Shares
408 Shares
Share via
Copy link