Magazin Svet

Jedinstven muzej flipera u Budimpešti istinski vremeplov, za 10 € možete uživati u igri čitav dan (VIDEO)

Muzej flipera budimpešta
Foto: Screenshot / YouTube / RMC- The Cave

Budimpešta je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, a ta evropska metropola koja leži na dve obale Dunava zaista ima puno toga da ponudi.

Kao jedan od dva centra Austrougarske, grad odiše bogatom istorijom, prelepim mostovima i arhitekturom iz doba baroka i secesije, sjajnin noćnim životom, ali i brojnim turističkim atrakcijama i muzejima.

Osim konvencionalnih muzeja, gde posetioci mogu da uživaju u zbirkama umetnosti, već nekoliko godina postoji i jedinstvena atrakcija za ljubitelje flipera.

Vremeplov u bezbrižnija vremena

Te arkadne igre posebno su bile popularne u drugoj polovini prošlog veka, pravljene su mašine sa različitim temama iz sveta filma i muzike, a popularnost flipera je bila toliko velika da je našla svoje mesto i u popularnoj muzici – setimo se samo čuvenog hita grupe The Who – “Pinball Wizard”.

Ovaj nekonvencionalan muzej nalazi se u četvrti Újlipótváros, u podrumu ispod stambene zgrade u Budimpešti i predstavlja pravi mali raj za ljubitelje starih igara, piše Index.

Otvorili su ga entuzijasti igara, pre devet godina, a danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u gradu.

Jedna od najvećih zbirki u Evropi

Muzej flipera ima više od 160 automata, uključujući na desetine arkada, što predstavlja jednu od najvećih zbirki u Evropi, a u ovom malom i bučnom muzeju fliperi su više od same igre.

Naime, vlasnici o pretečama kompjuterskih igara govore kao o vremeplovu u neka prošla, bezbrižnija vremena. Najpopularniji su fliperi iz osamdesetih godina, koje se smatraju zlatim dobom te arkadne igre.

Neki od starijih eksponata izložbe mogu se smatrati jedinstvenim antikvitetima, poput prvih flipera s perajama ikad napravljenih, iz daleke 1947. godine.

Za otprilike deset i po eura, koliko košta ulaznica, u muzeju možete provesti čitav dan zabavljajući se u udaranju metalne loptice i pokazati da ste upravo vi majstor ove legendarne igre, istinski čarobnjak, baš kao u čuvenoj rok pesmi .

Izvor: Index

Budimpešta je pre 100 godina bila grad samoubica, a zabranjena pesma o nesrećnoj ljubavi glavni okidač suicida

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
14 Shares
Share via
Copy link