Zima kuca na vrata i jutarnje temperature lagano klize u minus, a to znači da je nešto „jača“ hrana potrebna da nam obezbedi preko potrebnu energiju za hladne dane. Za sve kojima je potrebna ideja za ukusan porodičan ručak, musaka od kiselog kupusa je idealno rešenje.
Jednako je ukusna kao sarma, a mnogo manje vremena je potrebno za pripremu.
Neki je spremaju sa pirinčem, a mi smo se opredelili za varijantu sa pire krompirom.
Odlična stvar je što je ovo tradicionalno jelo jednako ukusno i kada se konzumira odmah, nakon pripreme u pećnici, kao i u hladnoj varijanti.
Inače, poznato je da konzumacija kupusa sa sobom nosi brojne zdravstvene benefite, zbog čega je prisutan u ishrani u gotovo svakom kutku planete.
Ima veoma malu kalorijsku, a visoku nutritivnu vrednost i izuzetno je bogat vitaminima (posebno C, B6, A, K i E), pa je odličan za jačanje imunog sistema.
Dokazano je da smanjuje mogućnost inflamatornih procesa i poboljšava varenje. Takođe snižava krvni pritisak i loš holesterol, štiti digestivni trakt, a koristan je i za detoksikaciju organizma, pokazuje istraživanje renomiranog sajta MedicineNet.
Potrebni sastojci (za 6 do 8 osoba):
- 300 grama mlevenog junećeg mesa
- 250 grama mlevenog svinjskog mesa
- 1 kilogram ribanca (ili jedna veća glavica kiselog kupusa)
- 4 veća krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- 400 grama kisele pavlake
- malo putera
- ulje
- vegeta
- so
- biber
- peršun
- beli luk u granulama
Način pripreme:
Iseckajte sitno jednu veću glavicu crnog luka i prodinstajte na ulju, dok ne postane staklast. Za to vreme oljuštite krompir i stavite u vodu da se obari, kako biste mogli da napravite pire kad pripremite meso.
U tiganj sa izdinstanim lukom, dodajte svinsko i juneće mleveno meso i dobro ga isitnite i promešajte, da se jedna vrsta lepo sjedini sa drugom.
Dinstajte dok meso ne dobije sivskastu boju, a u međuvremenu dodajte so, biber, vegetu, peršun i beli luk u granulama i začinite po sopstvenom ukusu.
U oceđeni obareni krompir dodajte puter i pavlaku, dobro ga izgnječite i izmeštajte, tako da dobijete kompaktan pire.
Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni i uzmite dublju vatrostalnu posudu, u koju ćete ređati pripremljene sastojke. Prethodno je blago nauljite.
Stavite deo ribanca tako da lepo prekrije dno, a potom preko njega ubacite deo izdanstanog mlevenog mesa, kojeg ste prethodno začinili.
Masu poravnajte kašikom, a zatim preko mesa dodajte red pire krompira, kojeg ste prethodno pripremili.
Preko pirea stavite ostatak izdinstanog mlevenog mesa, a potom dovršite ređanje sastojaka sa ribencem od gore. Pobiberite.
Ovako naređana musaka od kiselog kupusa spremna je da se stavi u prethodno zagrajanu pećnicu. Pecite na srednjoj rešetki 45 minuta.
Posle 20-ak minuta izvadite musaku i premažite od gore prethodno umućenu kiselu pavlaku – taman će malo ublažiti kiseli kupus. Vratite u rernu da se uhvati fina „korica“.
Nakon još 25 minuta pečenja, izvadite iz rerne i ostavite par minuta da se malo ohladi.
Poslužite uz kiselu pavlaku, a kao što naglasili, musaka od kiselog kupusa je jednako ukusna i kad se konzumira hladna – izbor je na vama.
Prijatno!
Dodaj komentar