Novi Sad

Mural srpsko-američkog prijateljstva: U Novom Sadu najveći NBA carevi srpskog porekla

Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić pravi su primeri srpsko-američkog prijateljstva, a  veliki mural sa likovima košarkaških legend krasiće fasadu zgrade na Bulevaru oslobođenja 113. Mural će zauzeti više od 100 kvadrata, a u punom sjaju videćemo ga već sledeće nedelje.

Uz street art umetnik Uroša Štrboju, na muralu rade umetnici iz Amerike u okviru Dana američke kulture, piše 021.rs.

“Pistol Pete” i “Coach Pop” legende su NBA lige, a imaju srpsko poreklo. Tu su i Vlade Divac i Peđa Stojaković, koji su doživeli da se dres sa njihovim brojem u Sakramento Kingsima “penzioniše”. Ljubitelji košarke se rado sećaju i netipičnog Darka Miličića, koji je svoj prsten osvojio sa Detroit Pistonsima, dok danas veliku radost odličnim partijama u Denver Nagetsima donosi Nikola Jokić.

Ovo nije prvi mural na temu srpsko-američki odnosa. Do sada su oslikana tri murala, koja su nastala kroz ovu tradicionalnu kulturnu saradnju Novog Sada i Američke ambasade.

Program dana američke kulture već uveliko traje u Novom Sadu, a građani su do sada mogli da prisustvuju Filmskom festivalu američkih klasika, stand-up komediji Marijane Aranđelović i mnogobrojnim radionicama koji pokrivaju umetničke forme stripa, filma i pozorišta. Novosadska publika će imati priliku da ponovo uživa u mjuziklu “Kosa”, koji će biti izveden, takođe u okviru Dana američke kulture, 26. i 27. septembra u Pozorištu mladih.

Ovogodišnja manifestacija će se završiti panel diskusijama o srpsko-američkim odnosima i kulturnoj diplomatiji, na kojima će učeštvovati ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Superheroji u društvu medicinara na novom novosadskom muralu

20 Shares
Share via
Copy link