Magazin Putovanja

Groblje u Milanu je poput muzeja na otvorenom i sa pravom nosi epitet najlepšeg na svetu

groblje u milanu
Foto: Printscreen

Ne bi svaki turista bio ushićen na pomisao o obilasku groblja na nekoj od ekskurzija. Monumentalno groblje u Milanu, međutim, zaista je impresivno i svakoga ko ga turistički poseti zadivi, jer je poput muzeja na otvorenom, piše Putni kofer.

groblje u milanu1
Foto: Printscreen

Zašto je groblje u Milanu tako lepo?

Njegovi delovi nekada su bili rezervisani isključivo za bogate i slavne. Tako su imućne porodice preminulih ukrašavale njihova grobna mesta i pretvarale ih u fascinantna umetnička dela.

Danas se celi kompleks sastoji od 3 različite zone: u središnjoj su grobnice katoličkih porodica, desna strana prema pročelju rezervisana je za Jevreje, dok je leva posvećena nekatolicima.

Zbog velike vrednosti, brojnih skulptura, pogrebnih hramova i drugih dela, milansko Monumentalno groblje (Cimitero Monumentale) jedno je od umetnički najvažnijih groblja u Italiji, zajedno s grobljem Campo Verano u Rimu.

Svečano je otvoreno 1866. godine, projektovao ga je arhitekta Karlo Maćakini, a nastalo je kao mesto spajanja svih manjih groblja raširenih po gradu.

Foto: Printscreen

Skrovište lokalaca u potrazi za tišinom

Oaza mira i skrovište za lokalno stanovništvo u potrazi za tišinom, Monumentalno groblje krije razne dodire rimske i gotičke umetnosti duž svojih uličica.

Možete se diviti grobnici od belog mramora i crvenog kamena, obogaćenoj vizantijskim mozaikom i plavom kupolom, kao i replici Poslednje večere Leonarda da Vinčija na tornju visokom deset metara, gde je prikazan Isusov život.

Foto: Printscreen

Kreativnost i lepota radova na groblju otkrivaju različite pristupe smrti i čine Monumentale jednim od najlepših groblja na svetu.

Izvor: Putni kofer

Grad u kojem se slavi dolazak sunca, a držanje mačaka i umiranje strogo zabranjuje

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link