Magazin

Velika lekcija koju je Momo Kapor dobio na Hilandaru promenila je njegov pogled na život

momo-kapor-hilandar

Naš čuveni slikar i pisac Momo Kapor posetio je jednom prilikom Hilandar, što je dovelo do velike promene u njemu samome.

Boravak na ovom svetom mestu otvorio je Momi sasvim nov pogled na život i svet. Evo kako je on o tome pisao.

Momo Kapor je dao najlepši odgovor na pitanje šta ostaje posle ljubavi?

Velika lekcija koju sam dobio u životnu je lekcija iz Hilandara. Kad odeš na Hilandar i ostaneš neko vreme, vratiš se potpuno oslobođen sujete. Jednostavno shvatiš da nisi niko i ništa i da je to fantastično i da sve te gluposti kojima si robovao, uspeh, novac, slava, da to sve ne vredi ništa.

To je takvo mesto gde se za vreme noćnog bdenja pojavljuju svi mrtvi i svi živi i ti se oslobađaš tereta ovog sveta, približavaš se najvišem stepenu duhovnosti i izgleda ti besmislena rečenica koju si dotad upotrebljavao: „Idemo na to i to mesto, tamo se dobro jede“. To je najveća glupost, koju sam izgovarao često u životu.

Što kaže Končalovski, na poljskom ve-ceu kod njegove majke gosti su pisali: „Ovde se završava kulinarska umetnost gospođe Končalovski“.

Ne pada ti više na pamet da se nerviraš što nisi dobio neku nagradu, izgledaš samom sebi bedan kada se setiš da si se nervirao što nisi zastupljen u nekoj antologiji, što te nisu negde pozvali, a ja nikud ni ne idem uglavnom.

Momo Kapor je na genijalan način pričao o tome kako se gube prijatelji

Izvor: Opanak

PARTNERI SAJTA


31 Shares
Share via
Copy link