Lifestyle Magazin

„Moram da čuvam snagu za svoje autistično dete a vi nastavite da ga tužakate učiteljici“

autizam-decak

Roditelj deteta sa autizmom mora da čuva svoje nerve i snagu za svoje dete. Roditelj ne može stalno da se izvinjava jer je njegovo dete drugačije. Roditelj deteta sa autizmom ne mora i ne treba da svima objašnjava da dete ima autizam.

Malo, samo malo razumevanja za različitost ne boli.

Autizam nije nešto što se lako vidi spolja. Po svom fizičkom izgledu deca sa autizmom se ni na koji način ne razlikuju od druge. Roditelji dece sa autizmom zato često čuju komentare kako njihovo dete nije vaspitano i ne znaju uvek kako da reaguju i odgovore okolini u vezi sa detetovim ponašanjem.

Često prolaze kroz velike muke, budući da mnogi nemaju razumevanja za situaciju u kojoj se oni nalaze.

Upravo zbog toga je jedna majka rešila da se obrati svima koji imaju pogrešno mišljenje i na takav način posmatraju njih i njihovu decu.

Ona je napisala emotivno pismo i sasvim jasno iznela svoj stav, prenosi „Guardian“.

Ja sam roditelj „zlobnog deteta“

Vidim vaše poglede na igralištu, potpuno sam svesna da sam ja roditelj „zlobnog deteta“. Razumem da ste zabrinuti za obrazovanje svog deteta kada moje dete ometa nastavu. Možda ste i vi jedni od onih roditelja koji su se na moje dete žalili direktoru.

Držim glavu pognuto, dišem polako… Moram da štedim snagu da svoje dete dočekam sa osmehom na licu i oteram njegove brige. Nadam se da se učiteljica neće ponovno pojaviti s celim spiskom optužbi i da mirno možemo da odemo kući.

Ne znam šta vam je rečeno, ako je išta uopšte rečeno. Moj sin ima autizam i teško se nosi s užurbanom i bučnom učionicom. U prošlosti je prevrtao stolove i stolice pokušavajući da izrazi svoju neprijatnost, a razred je bio evakuisan. 

Razumem da je vaše dete tada bilo preplašeno. I moje dete je bilo preplašeno do tačke da više nije moglo da kontroliše svoje postupke. On nije zao.

Kad u vestima pročitate da je proračun za posebne obrazovne potrebe smanjen širom zemlje, verovatno mislite da se to vas ne tiče, ali tiče vas se. Trebalo nam je više od godinu dana, i to uz veliku pomoć škole, da dobijemo dijagnozu i sredstva za pružanje bilo kakve pomoći.

Vaša deca su ljubazna prema mom detetu, pričajte s njima

Rečeno mi je da to ide relativno brzo, ali moje dete se nije tako osećalo. A nisam ni ja. Pritom sam morala da dam otkaz.

Vaša deca su veoma ljubazna prema mom detetu, mislim da biste od njih mogli mnogo toga da naučite. Kad biste odvojili vreme da porazgovarate s njim ili da ga pozovete na igranje ili zabavu (on ne ide na mnoge), videli biste da je dobro odgojen i pristojan. Takođe je bistar, zabavan, brižan, zanimljiv i ima osvežavajuće drugačiji način gledanja na svet.

Vaša deca to znaju – da li su vam to ikada spomenula?

Van škole susretala sam mnoge druge roditelje dece sa autizmom, isto tako izopštene na dečjim igralištima. Oni su hrabri, dobri i otporni ljudi puni podrške, iz svih društvenih slojeva, a njihova deca imaju toliko toga da ponude svetu. Ponosna sam na njih, oni su moje malo pleme.

Tako da slobodno možete da nastavite da me ignorišete, žalite i šapućete iza mojih leđa. Ja sam ovde ionako samo zbog svog deteta.

Izvor: Žena

Milan osmislio igrice za autističnog sina i mališane širom planete uveo u čarobni svet reči

42 Shares
Share via
Copy link