Magazin

Smrt fašizmu i slepom verovanju, sloboda životu i ljudima!

dan-pobede-nad-fasizmom

Kad predsednik države kaže kako će ‘agresivno’ zapošljavati, ‘krvavo’ se boriti protiv kriminala i radije ‘umreti za narod’ nego ga iznova mučiti, već počinju da mi se pale crvene lampice, jer je novogovor jedan od instrumenata kojima barataju opasne ideologije otkad je sveta i veka.

Kad svaki član vladajuće stranke misli da je bogomdan da zastupa zajednicu, a to čini isključivo u ličnom interesu, ja se setim da i fašizam počiva na masovnom kvazi elitizmu, u kojem su najbolji oni poslušni, vojnici partije i svaki sledeći nadređeni je svom podređenom bog i batina, a ujedno je podrazumevajuće bogatiji.

Živi život zbog borbe, ne bori se za bolji život, on dolazi nakon pobede! – kliču odabrani koji s vrha bolje vide koliko je samo neprijatelja oko nas, koliko nam zavera preti, koliko nas samo ljudi mrzi.

I ja se stresem od pomisli da ja, u stvari, volim ljude, pedere, Cigane, crne i žute, kurve i siromašne, decu i hendikepirane, priznajem zločine na sve četiri strane sveta, imam prijatelje Albance, Hrvate, Italijane i Nemce, ali jedino mrtva to smem glasno da izgovorim.

Ta ljubav prema bližnjem svom me i tera da vođama poručim da je jedan od najlojalnijih Hitlerovih saučesnika, Herman Gering, inače obožavalac i kradljivac brojnih umetničkih dela i nakita, osnivač Gestapoa I komandant Luftvafea, voleo da kaže ‘kad čujem kultura, uhvatim se za pištolj’.

Posle se ubio pilulom cijanida, pi*ka od čoveka, što bi rekli mladi.

I da me tolike crkve duž puta koji su gradili Rimljani ili Nemci, svejedno, uznemiravaju više nego čučavci i ledene učionice škola koje prokišnjavaju, da me brine što posećuju Patrijaršiju češće nego bolnice za ometene u razvoju, da zazirem od korporacijskog novca zbog ovdašnjih voda, šuma, planina, vazduha, zemlje i ljudi.

Možda se ipak najviše plašim oduzimanja prava na kritičko razmišljanje i uterivanja straha u kosti kroz koje uveliko fijuču meci, beda, glad i beznađe.

Znam, ne živim u modernom društvu u kojem je neslaganje korisno za obogaćivanje znanja, a nauka važnija od paganskih običaja, ne, ovde je neslaganje izdaja, i ja to znam, ali pet para ne dajem, menilakodavamkažem.

Stvari treba nazvati pravim imenom, lomače je ionako lako zapaliti.

Od Kraljeva do Kumanova ima 306 kilometara.

Od neznanja do apolitičnosti mnogo izgubljenih života.

Od bureta baruta do vašeg jastuka tek je neki centimetar na vojnoj karti.

Od terorizma do novog rata na Balkanu još samo jedan korak, a vas i dalje baš briga?!

Plašite me najozbiljnije.

Ovoga puta neću o nacošima koji na širenju čoporskih sukoba rade 25 sati dnevno, božemesačuvajisakloni, svinjskim glavama i Orvelovom fenomenalnom ‘Sloboda je ropstvo. Rat je mir. Neznanje je moć’, jer smo na ivici ugovora sa tom svinjskom huntom kojoj, očigledno, nema prepreka u ludilu.

Majmuni na državnom budžetu, nepismeni skotovi i glupi botovi, seksualni manijaci i seksualne radnice, svi na kriminalnim jaslama i krilima izlizanog smisla reči fašizam.

Po zakonima smo rođeni isti, ravnopravni, jeste normalni kad se smatrate superiornijim od bilo koga?!

Psovka, psovka, psovka.

Zato ni dan bez sećanja, ni dan bez opomene na budno, iznova narastajuće zlo.

Smrt fašizmu i slepom verovanju, sloboda životu i ljudima!

Za desetak godina više neće biti živih svedoka veličanstvene pobede nad najvećim zlom koje čovečanstvo uopšte pamti.

Time će zauvek biti mrtva i mogućnost autentičnih svedočenja i ujedno otvoren novi prostor za falsifikate, zloupotrebe i nakaradna tumačenja istorijskih, geopolitičkih, ekonomskih i ostalih okolnosti koje su svet, sa tovarom od šezdeset miliona mrtvih, sunovratile u najcrnji mrak i vratile vekovima unazad.

Mislite o tome dok gubite vreme na podmukla poturanja političkog i ljudskog ološa sedamdeset i četiri godine kasnije.

Gledajte dalje i šire, gajite ljubav i razumevanje, čuvajte se besmislenog ponavljanja istorije i njenih ludila i izroda!

Srećan Dan pobede razuma!

Novosadski lekar koji je preživeo Holokaust oči u oči sa svojim zločincem

Maj Brit

Maj Brit

Radoznala. Glasna. Nikad u gomili. Nenaoružana. Slobodna. Nastrano na strani slabijih.
Žena, mama, novinarka, levičarka, aktivistkinja, feministkinja, opsesivno kompulzivna i opasno sigurna u to sve.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


361 Shares
361 Shares
Share via
Copy link