Magazin Srbija

Ljupka vidra odomaćila se u kafani, meštani je odneli u reku ona se vratila i 7 dana provela u lokalu

vidra
Foto: Printscreen

Nezvana, ali ljupka gošća sela Ježevica podno planine Jelice, iznenadila je meštane i vrlo brzo pobrala njihove simpatije. Oštrim piskom malena vidra skrenula je pažnju na sebe.

– U blizini manastira Ježevica postoji i jedan ugostiteljski objekat i naša komšinica Danijela ju je prva ugledala. Bila je kod nje u kafani, a onda ju je ona odnela i ispustila u reku jer je to njeno prirodno stanište, kaže meštanka Nataša Vujašević, piše Sebian Times.

– Međutim, iznenađenju nije bilo kraja jer se vidrica vratila sledeće jutro i tu je spavala sedam dana, šetala po pločicama. Bila je jako pitoma, svi su je mazili, dodaje.

vidra 1
Foto: RINA

Nakon što se u blizini naseljenog mesta pojavilo mladunče, stanovnici koji žive u Ježevici potvrdili su da su viđali i roditelje te mlade vidre u blizini reke koja je bogata ribom i račićima čime se te hitre životinje najradije hrane.

Ipak, nakon sušnog perioda povukle su se na višu nadmorsku visinu jer je vodostaj veći, a samim tim ima i više hrane za njih.

– To da na Jelici žive vidre samo je još jedan pokazatelj da će ta naša predivna planina sa pravom biti zaštićena kao predeo izuzetnih odlika. Vidra je ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji, i svaki sačuvan ili spasen primerak je nemerljiv. Zna se da vidre nastanjaju samo čiste reke, a naša je upravo takva. Osim vidri, ovde se mogu videti i veoma retki primerci kornjača i leptira, priča Nataša.

Planina Jelica čini prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline u severozapadnom delu, gde prelazi u Ovčar planinu, a u jugoistočnom delu se nadovezuje na područje Pekčanice.

Zahvaljujući svom relativno izolovanom položaju, područje koje se predlaže za zaštitu spada u zone očuvane prirode i specifičan je sklop biološke, geološke i predeone raznovrsnosti i kulturno-istorijskog nasleđa.

Izvor: Serbian Times

Preslatko magare uživa u krilu svog vlasnika dok mu on na uvo peva nežnu pesmu (VIDEO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

98 Shares
Share via
Copy link