Magazin Novi Sad

“Okovan u slobodi”: Velikan, umetnik i boem, Mika Antić, konačno dobio omaž kakav zaslužuje (FOTO)

Miroslav Antić grafit
Foto: Luftika

Miroslava Miku Antića, jednog od simbola Novog Sada, mnogi znaju isključivo kao pesnika ili novinara, ali Mika je bio mnogo više – predstavljao je praktično sublimaciju svih umetnosti u jednoj osobi.

Baš zato ga se i danas rado sećamo, čitamo i pričamo o njemu, a sinoć (19. januar) je u bioskopu Arena Cineplex održana promocija dokumentarne serije “Miroslav Antić – Okovan u slobodi”, u formi celovečernjeg dokumentarnog filma, čiju režiju potpisuje proslavljeni novosadski reditelj Aleksandar Karišik.

Arena Cineplex Novi Sad
Foto: Luftika

“Svako od nas ima svoju malu, ličnu, ali važnu priču sa Mikom”

Velika sala je bila premala da primi sve zainteresovane koji su želeli da uživaju u omažu ovom svestranom stvaraocu pre premijere serije na RTV-u, a publici su se pre projekcije obratili Aleksandar Timofejev i režiser i koscenarista Karišik.

– Reći ću samo par reči koliko je važno da se ovaj serijal emituje na Radio-televiziji Vojvodine. Mika Antić nije bio samo umetnik, mag reči, pokretnih i drugih slika i još mnogo toga. On je za života postao legenda Novog Sada, Vojvodine i Srbije, svog Mokrina i naše zajedničke Kikinde, a vreme mu samo donosi na značaju. Mika je ovu zemlju i naš jezik zadužio mnogo, a siguran sam da svako od nas ima svoju malu, ličnu, ali važnu priču sa Mikom, o nekom trenutku, osećanju, zaljubljivanju, možda kapljici ili dve.

Timofejev
Foto: Luftika

Kada je naše prvenče Asja dobilo mlađu sestru, ja sam se setio kako je Mika svojoj mlađoj ćerki dao prelepo ime Ženja. I tako je rešeno – moja mala tinejdžerka nosi ime koje je Mika sa suprugom smislio za njihovu mlađu ćerku. Svako od nas ima neku svoju priču sa Miroslavom Antićem i zbog toga je važno da pogledamo ovaj serijal na našem javnom servisu, na RTV, u pet epizoda – poručio je Timofejev prisutnima.

Pravi trenutak za dokumentarnu seriju

Zatim se publici obratio Aleksandar Karišik, koji je objasnio zašto je ovo pravi trenutak za dokumentarnu seriju za jednog od najznačajnih stvaralaca sa prostora, Vojvodine, Srbije i bivše Jugoslavije.

– Na današnji dan je tačno 90 godina, 10 meseci i 5 dana od rođenja Miroslava Antića. Prošlo je 58 godina od kada je izdat “Plavi čuperak”, a 55 godina i 4 meseca od kako je snimio kultni film “Sveti pesak”. Prošlo je 37 godina, 7 meseci i 5 dana od njegove smrti. Ništa okruglo.

Aleksandar karišik
Foto: Luftika

To je u stvari primer da treba da se setimo velikih, večeras Miroslava Antića, zahvaljujući RTV-u i dobrim domaćinima u Areni Cineplex, znači ne samo okruglo, nego i večeras kada je na ćoše. Pošto Miroslav Antić nije voleo da se na njemu vežbaju u raštimovanom besedništvu, ja ću vam poželeti ugodno veče – kratak je bio Karišik.

Legenda i boem velikog srca koji je zadužio srpsku umetnost

O liku i delu Mike Antića u filmu i seriji pričaju mnogi njegovi savremenici, saradnici i poštovaoci iz različitih sfera, poput Želimira Žilnika, Mire Banjac, Petra Popovića, Borisa Isakovića, Petra Latinovića i mnogih drugih.

Svima je poznato da je Mika izuzetno voleo i poštovao decu, koja su mu uzvraćala neizmernom ljubavlju, kao i njegov ogroman doprinos srpskoj poeziji i novinarstvu.

Međutim, mnogi ne znaju da su njegovi filmovi na neki način “odgovorni” za podizanje spomenika “Porodica” u Novom Sadu, kao i da je filmom “Sveti pesak” pokrenuo zabranjenu temu Golog otoka i praktično bio jedan od začetnika čuvenog “crnog talasa” domaće kinematografije.

Možete saznati i zašto Mira Banjac i danas ostavi cigaretu svaki put kad prođe kod njegovog spomenika, zašto je posmatrao Balaševića kao jugoslovenskog Boba Dilana i svesrdno podržavao nesputanu mladačku energiju i pobunu Pekinške Patke, kao i zašto je odabrao baš Janiku Balaža da svira na njegovoj sahrani.

Ukoliko smo vam bar malo zagolicali maštu, obavezno pogledajte dokumentarnu seriju produkcijske kuće “Panorama Group” o ovoj istinskoj legendi, velikanu i boemu velikog srca, koji je zadužio srpsku i jugoslovensku umetnost.

Serija će biti emitovana na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine od 22. januara, nedeljom od 14 časova.

Novogodišnja čestitka Mike Antića je sve što treba da pročitate danas

Čitajte Luftiku na Google vestima

164 Shares
164 Shares
Share via
Copy link