Magazin

Mirjana Bobić Mojsilović: Kako ostati normalan u Srbiji?

mirjana-bobic
Printscreen

Prenosimo vam fenomenalan tekst Mirjane Bobić Mojsilović sa njenog Fesjbuk profila koji nosi naziv “Kako ostati normalan u Srbiji”, a opisuje prosečnu srpsku ženu kao uzor kako uprkos svemu ostati pozitivan, srećan i što je najvažnije – normalan:

“Ako te Srbija muči, brine, izaziva nervozu, strahove, i čini da gubiš smisao života, da zapadaš u depresiju i da ne vidiš izlaz – postoji samo jedan savet koji daje rezultate: ugledaj se na srpsku ženu.

Srpska žena je heroj.

Ovo nije feministička priča, ovo su činjenice:

Osvrni se okolo i videćeš armiju fenomenalnih i dalje nasmejanih, lepo obučenih i doteranih žena koje uspevaju da, uprkos svemu, pronađu smisao, zagrle decu, skuvaju ručak, odu na posao, srede gajbu i odu na počinak, sanjajući, poput junakinja romantične literature, da je sutra novi dan i da će biti bolje.

Srpska žena je maštovita, i sa njom je uvek ceo svet: i kineska pijaca za nju može da bude Peta avenija, turske gaće na pijaci su za nju Viktorija Sikret, razgaženost prošlogodišnjih cipela zabašuriće tako što stavlja jači karmin, a tašnu prepunu računa za struju i infostan, nosiće sa osmehom.

Srpska žena ume da od 300 grama mesa napravi musaku za četvoročlanu porodicu, ume da izmisli kolač od dva jajeta, i da buketom zimskih ruža razbije sivilo dana.

Srpska žena izmišlja život, i zbog toga je prava umetnica.

Čak i kad gleda turske serije, to je zato što tamo još uvek nisu zaboravili na one tri slatke reči.

Ako niste shvatili, srpska žena se ne predaje.

Ona će da izmisli more na Adi Ciganliji, umesiće sva južna ostrva od hleba, isheklaće sve paket aranžmane na koje nije otišla, i tegle ajvara slagaće kao što druge žene slažu nakit.

Jer, ona je ukapirala.

Od samog života, mnogo je važnija njegova interpretacija.”

Odeš 20 dana na more, napišeš jednu razglednicu i ona stigne posle tebe, a mama se ne trese

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Obučene sve isto nisu nikako lepe, nego nesposobne. Daleko bilo da se ugledam na umišljenu srpsku
    ženu: zavidnu, neostvarenu, kvazisveticu. Neka, radije sam “izdajnica” na obali Španije, u naručju iskrenog muškarca, izdržavam sama sebe, nemam srednjevekovne predrasude koje vladaju Srbijom.

generic vignette (DESK luftika.rs)
213 Shares
213 Shares
Share via
Copy link