Magazin

Misteriozna Mira, najmoćnija Albanka, postala direktor kompanije za razvoj veštačke inteligencije

mira-murati-2
Foto: Printscreen

Najmoćnija Albanka je postala izvršna direktorka kompanije OpenAl.

Albanka Mira Murati (34) došla je na mesto Sema Altmana koji je smenjen sa pozicije izvršnog direktora kompanije OpenAl.

Mira je još od 2018. godine jedan od vodećih tehnoloških mozgova u startapu koji stoji iza ChatGPT-a.

Njeno interesovanje za veštačku inteligenciju je počelo još 2013. godine kad se pridružila kompaniji “Tesla”. U to vreme, ta kompanija je pravila rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike. To je Miru navelo da razmotri druge aplikacije iz stvarnog sveta.

Razmišljajući o svom sledećem poslovnom potezu, Mira je shvatila da bi masovni napredak u tehnologiji morao da igra ulogu u rešavanju najvećih svetskih izazova. To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. i njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a, piše Mondo.

Mira Murati je rođena u Albaniji a mogu da se pronađu i podaci na internetu da je indijskog porekla. Sa 16 godina je dobila stipendiju u Vankuveru kad je i otišla iz Albanije. Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva.

Veteranka je kompanije Tesla, gde je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018.

Dok se svet iščuđavao veštačkoj inteligenciji i raspravljao o njenim prednostima i manama, Mira i njen tim su bili fokusirani na poboljšanje OpenAI proizvoda.

Na kraju krajeva, milijarde dolara se oslanjaju na uspeh njihove tehnologije, koja je verovatno najznačajnija u Silikonskoj dolini od iPhone-a, piše City magazin.

O Miri se privatno ne zna mnogo.

Otkrila je da voli pesmu Paranoid Android benda Raidohead, knjigu Devinske elegije Rajner Marija Rilkea i film 2001: Odiseja u svemiru.

Veštačka inteligencija odabrala 10 najboljih domaćih pesama svih vremena

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link