Magazin Novi Sad

Studentkinja novosadskog DIF-a polaže poslednji ispit u prisustvu advokata – zbog mobinga, uvreda i pretnji

olga-cogo-dif

U javnom postu preko društvenih mreža Olga Cogo, studentkinja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (popularni DIF) odlučila je da o svom problemu progovori na sav glas. Kako navodi, usled nagomilavanja neprijatnosti, torture, sabotaže, uvreda, pretnji, mobinga koje trpi već punih godinu dana, zbog jednog ispita od strane profesora Gorana Dimitrića, nepravilnosti od strane prodekana za nastavu i čudnih poteza unutar fakulteta.

Upisala je fakultet 2016. i izvrstan je student. Ali, na kraju, poslednji ispit će morati da polaže u prisustvu advokata, jer je suočana sa opstrukcijama i mobingom na svakom koraku. No, krenimo redom.

Odličan student

Rođena Nišlijka, 2016. je nakon upisa na DIF, preselila se u Novi Sad, i ima prosek iznad 9. Postala je član Studentske asocijacije, jedno vreme vodi studentski parlament, plesnu sekciju, organizuje humanitarne akcije. Ističe se kako u nastavnim tako i u vannastavnim aktivnostima. Redovno polaže ispite, jedno vreme čak vodi i praktičnu nastavu studentima. Uporedo radi u struci kao trener sa decom.

Sporni trenutak – Olgina reakcija naposletku, u vidu javne izjave, a takođe i razlog “mogućeg” načina tretmana od strane profesora je ispit iz predmeta Plivanje. Ispit se sastoji se od praktičnog i teorijskog dela. Prepričava da je taj ispit položila ocenom 8 na završnom testu, a kao konačnu ocenu umesto 7 zatiče 5, pala.

Olga-Cogo

“Možda ja umrem od korone”

Međutim, na konsultacijama predmetni profesor Goran Dimitrić ne pristaje da u indeks upiše sedmicu sa obrazloženjem da je neće pustiti dok ne dobije ocenu 10. Naglašava i citira profesora: “Koleginice možda ja umrem od korone pa vam neko drugi upiše ocenu.”

Izlazi narednih 6 rokova, kao i poslednji oktobarski, pred predviđeni upis na master, koji je planirala da upiše – dobija ocenu 8.

Dalje navodi, iako insistira profesor je ostavlja bez ikakvih uvida i objašnjenja o računanju bodova.

– Zašto odgovor nije tačan ako tako piše u knjizi? Na sva pitanja koja postavljam izbacio bi me iz kancelarije, drao se, ili rekao kako nikada neću položiti ispit. Ćutala, trpela, 6 meseci, bilo je momenata kad me pusti da plačem pa mi kaže idi umij se pa se vrati – kaže Olga.

5 godina za poslednji ispit

– Neću izaći dok ne odbijem odgovor, neko mora da mi odgovori o čemu se ovde radi? Profesor mi preti policijom. Odlučujem da napišem prijavu i predam je studentskoj službi. Umesto od dekanata, odgovor dobijam od profesora. Kako i zašto je on znao i odgovarao uopšte na to?

Kaže nam: “Shvativši da može doći do ozbiljnijeg problema ukoliko odgovore u vezi ispita nastavim da tražim od profesora odlučujem da zaobiđem eventualni problem i šaljem zahtev za komisiju.” Obraća se i prodekanu za nastavu: “On mi se obratio rečenicom: Bolje ti je da se skloniš i ućutiš jer je dekan pokriven svim papirima i tako će biti narednih 5 godina.” – Da je slučajno film u pitanju pretpostavili bi da se radi o mandatu kao neizostavnoj fantazmagoričnoj asocijaciji, i posredi obrazovni sistem, hermetički zatvorena ustanova u svrsi postojanja zbog same sebe. U stvarnosti, možda. Obavezni smo da poštujemo pretpostavku nevinosti.

Komisija, suspenzija, disciplinska prijava

Kaže da ne odustaje u svojoj nameri. Tražila je komisiju i podnela žalbu za ocenu, usmeni odgovor je glasio da nije pisala žalbu već prodekanu ljubavno pismo!

– Da bi problem rešili, probali su da me sklone na godinu dana sa fakulteta – kaže ona.

Olga dodaje da je razlog za suspenziju bio taj što je rekla da će svoj problem izneti u javnost i morati da angažuje advokata!

– Stiglo je rešenje o suspenziji, iako sam bila aktivan student, nikad pre toga nisam imala problem. Istog dana u isto vreme profesor Goran Dimitrić i prodekan mi šalju disciplinsku prijavu.

Do tada se branila sama, zatim je angažovala advokata. Odluka je sa pojavom advokata ubrzo bila povučena, sa rečenicom da se takva odluka ukida a da razlozi za jednu tako tešku disciplinsku meru ne mogu trenutno da se ispitaju.

– Ko može i kada će moći da je ispita? Ko donosi tu odluku? Komisija, u potpunosti sam sigurna, nije ta. Koliko još vremena treba da ćutim i čekam, otkazivanja, sednice, vaše sastanke? Koliko još dolazaka sa advokatom? I da li je uopšte normalno da jedan student mora da brani svoj poslednji ispit u prisustvu advokata?

Bez rešenja

Nakon ukidanja odluke, Olgi je vraćen status studenta, prijavila je ispit u aprilu ove godine, ali opet kreće novi krug agonije.

– Po mom dolasku, profesor, kada me je ugledao stao je na ulaz fakulteta, držeći vrata tako, da ne samo da nisam mogla da polažem ispit, već nisam mogla da uđem na fakultet. Kada sam rekla da ću pozvati advokata, pustio je vrata, ušla sam u amfiteatar sa svim ostalim studentima. Profesor je ušao, otkazao ispit i poslao studente kući. Nije održao ispit. Moje pitanje je da li je ovo fakultet profesora Gorana Dimitrića ili je to državni fakultet, malo i studentski?

U sredu, 2. juna na fakultetu je održana javna rasprava, koja je odlagana 3 meseca, ali za Olgin slučaj još uvek nema rešenja.

– Čekam konačno rešenje da li sam suspendovana ili ne. Puno kolega sa mog a i sa drugih fakulteta mi se javlja svakodnevno. Mnogo je pozitivnih reakcija koje su me jako ohrabrile. Kakav god ishod bio, rešena sam i odlučna da istrajem u ovoj borbi. Ne odustajem. Sve što želim je da završim fakultet i ostvarim svoja osnovna prava – poručuje Olga.

Podrška kolega

Brojni studenti su stali u Olginu odbranu, a ovo su samo neki od komenara.

“Želim ti da istraješ u svojoj borbi jer si prvenstveno kvalitetan čovek i vidi se da uživaš u onome što radiš, kao i maksimalna posvećenost.”

“Kakav mobing… Iskreno ti želim da istraješ jer ti je profesor organizovao veće iskustvo od jednog ispita i studijske godine – da naučiš kako se neljudima u ovoj ludoj zemlji.”

“Ne mogu da verujem, u šoku sam! Agonija od godinu dana! Taj profesor treba da bude kažnjen kao i svi ostali koji su mu dozvolili! Bravo za potez da javno podeliš. Ako i drugi studenti imaju problem, ovako ćeš još nekom pomoći.”

“Želim ti da uspeš da se izboriš za svoja osnovna prava. Ti si uvek bila talentovana i posebna, verovatno si zbog toga drugima trn u oku. Izdrži!”

“Došlo je pravo vreme da neko ovo zaustavi! Još veća motivacija da uspeš!”

“Poslušao sam snimak. Sećam te se još sa praktičnog kad smo plivali par puta zajedno, rekla si mi kako ti je plivanje ostao kao poslednji ispit. Znajući da si odličan student, vredan i uporan – prosto mi je neverovatno šta ti se izdešavalo. Kao kolega sa fakulteta, žao mi je što si morala da istrpiš takav atak, na tvoje pravo kao student. Ovom prilikom ti želim uspeha i istrajnosti oko ove borbe, kojoj će doći kraj.”

Profesor Goran Dimitrić se ljubazno javio na naš poziv, zatim na spomen imena Olga Cogo u trenutku prekida dalju priču i kratko kaže: “Dokumente (ili Izvin’te – šumi) ne mogu. Vikend je, ne radim, ne mogu ništa da vam kažem. Imate pravnike na fakultetu. Imate stav naučno-nastavnog veća i sve ostalo. Prijatno.”

Šta je mobing

Mobing je psihičko nasilje koje najčešće po definiciji ima za cilj da natera žrtvu mobinga da samovoljno napusti firmu, ustanovu. Tri glavne odlike:

  • postojanje nasilnog ponašanja
  • traje duži vremenski period i stalno napreduje (nastaje iz konflikta koji nije rešen i koji je eskalirao; konflikt se produbljuje i pojačava)
  • nastajanje i narastanje disbalansa moći u međuljudskim odnosima (što je praktično definicija nasilja)

Psiholozi ukazuju na nekoliko stvari:

  • mobing ne prestaje sam od sebe
  • mober nikako ne želi da bude razotkriven u onome što radi
  • da biste se spasili od mobinga i mobera, morate se boriti

Da li je ovo mobing?

Kakve sramne uslove trpe srpske tekstilne radnice da bi zadržale posao

oznake

Stefan Savkić

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link