Magazin Srbija

Gangulin ministar predviđa krah Srbije ako žene ne batale emancipaciju. A muškarci mogu da ostanu ovakvi

Ratko-Dmitrovic

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović rekao je da u 90 odsto slučajeva je presudna uloga žene u borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja.

U Srbiji je prošle godine živelo čak 600.000 ljudi manje nego 2002. godine. Drugim rečima, Srbija je za manje od dve decenije izgubila gotovo deset odsto stanovništva. Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović pojasnio je da je negativni priraštaj posledica mnogo faktora, ali da presudnu ulogu u svemu tome imaju žene.

– Ovo je posledica civilizacijskog hoda i pristupa životu. Od jedne pozicije u kojoj je dete bilo centar sveta, došli smo zahvaljujući tom civilizacijskom hodu da dete više nije ni blizu vrha. Prevladao je hedonizam – kazao je Dmitrović.

Kako ocenjuje, finansijska situacija nije uticala na depopulaciju.

– Nije više san mladih da imaju četvoro dece, nego ‘Imaću dve kuće, jahtu, putovaću po svetu’. Najbrojnije porodice su u Srbiji su one koje žive jako loše. Ali ne žive loše jer imaju mnogo dece, živele su loše i pre nego što su odlučili da imaju toliko dece – naveo je ministar.

Dmitrović je objasnio da “država jedino može da uradi ako je nešto pitanje socijale”.

– Ovo nije pitanje socijale, ovo je pitanje svesti – naveo je ministar i objasnio da je do socijale, najbogatije zemlje bi imale po četvoro dece u porodici.

Ministar je kao primer uzeo Finsku, koja prema parametrima ima najsrećnije stanovnike na svetu. Istakao je da, uprkos svim uslovima, platama i zdravoj životnoj sredini, ta zemlja ima stopu fertilnosti kao u Srbiji.

Dmitrović je takođe, naveo da je jako bitna uloga žena u borbi protiv negativnog priraštaja, prenosi B92.

– Do žena je u 90 odsto slučajeva. Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete – istakao je Dmitrović.

Ministar navodi da žene zaista imaju sa poslodavcima, a kako objašnjava, “nema zakona koga onaj koji to želi da ga izigra ne može da ga izigra ili opstruira”.

– Dovoljno je da se ne pojavi na tri ročišta, i žena prolazi kroz pakao. Tu država ne može da interveniše – naveo je ministar.

Govoreći o predlogu da se mladim roditeljima dati 5.000 evra za novorođenče, naveo je da finansijski slučaj jeste važan, ali ne i presudan.

– Znate li neku ženu koja neće da rodi dete i onda joj kažete: ‘Dobićeš 5.000 evra’, a onda zatim kaže da hoće? Treba da se vidi da li budžet to može da izdrži. Nemamo veći problem od toga… Izaći ćemo na jesen sa tim predlozima – naveo je Dmitrović.

On je istakao da je “nama demokratski krah krenuo pražnjenjem sela. Jedna od mera jeste, kako ističe Dmitrović, da se napravi balans u razvoju gradova i nekih ruralnih sredina. Objasnio je da možemo da imamo situaciju u narednim godinama da svi pređu da žive u gradovima.

– To je kraj nacije i države. Žene su te koje odlučuju… i moramo da ih stimulišemo – naveo je ministar Dmitrović.

Na pitanje propisa zakona da majke moraju da rade 18 meseci u jednoj firmi kako bi imale 100 odsto isplatu zarade tokom porodiljskog odsustva kod tog poslodavca, on je kazao da taj zakon nije idealan i da se radi na njemu.

Vučić najavljuje 5.000€ za prvo dete, a porodilje hrani buđavim ‘lebom

generic vignette (DESK luftika.rs)
953 Shares
953 Shares
Share via
Copy link