Svet

Džef Bezos danas leti u svemir na ukupno 11 minuta

Biznismen i milijarder Džef Bezos danas kreće u svemir, a javnost će ovaj proces moći da prati preko uživo prenosa Blue Origina-a, prenosi Telegraf Biznis. Let iz Zapadnog Teksasa trajaće 11 minuta, a sa njim će putovati još troje ljudi.

Cilj je da se u ovom letu, čija će brzina biti 3.701 kilometar na čas, stigne do ivice svemira, a na ovo putovanje kreće devet dana nakon što je to uradio milijarder i osnivač kompanije Virgin Galactic Ričard Brenson. Ipak, kako kaže CNN, tehnologije ovih kompanija se razlikuju.

Džef Bezos je Blue Origin osnovao 2000. želeći da deo bogatstva stečenog preko kompanije Amazon preusmeri u razvoj raketne tehnologije za razne poslovne svrhe. Ekipa od četiri astronauta u svemir ide raketom New Shepard koja leti vertikalno sa lansirne rampe, zbog čega će let biti kraći, a istovremeno intenzivniji i brži u odnosu na onu sa kojom je Brenson stigao. Pre poletanja bilo je 15 kontrolnih letova bez ljudi, a Bezos je još početkom juna rekao da namerava da se pridruži posadi prilikom prvog leta.

Kapsula rakete New Shepard može da primi šestoro ljudi, ali pored Bezosa će se u njoj naći samo još tri osobe. U svemir će ići još brat milijardera Mark Bezos, nekadašnja učesnica privatnog programa „Merkjuri 13“ Voli Fank koja će ovom prilikom ispuniti životnu želju, a poslednji član posade biće osamnaestogodišnji Oliver Daemen. Osim toga postojao je misteriozni kupac koji je mesto rezervisao za 28 miliona dolara na aukciji i nije želeo da otkriva identitet, ali je na kraju odustao od leta navodno zbog „problema sa rasporedom“.

Istorijski događaj biće dostupan javnosti preko direktnog prenosa iz Blue Origina-a, a misija bi trebala da počne danas oko 13.30 po američkom vremenu, ukoliko vremenske prilike dozvole. CNN će takođe prenositi Bezosov let i vodiće blog ažuriranja o događajima istovremeno kad se oni budu odigravali.

Novosađanin izveštavao uživo iz vodene bujice u Nemačkoj, jedva se sa porodicom izvukao iz poplave

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
57 Shares
Share via
Copy link