Magazin Novi Sad

Opasan kameni nasip u Čortanovcima obeležava savestan građanin, a nadležni ‘lade

Nasip-armatura-cortanovci-2
Foto: Facebook/Zivan Pasic

Na 1237. km Dunava kod Čortanovaca, preko puta restorana Šumarski splav firma Regulacije d.o.o. iz Sremske Mitrovice napravila je kameni nasip iliti špor u sklopu hidrotehničkih i bagerskih radova na kritičnom sektoru Dunava.

Radovi su izvedeni tako da je iz vode na više mesta virila armatura koja je okruživala nasip i predstavljala veliku opasnost za kupače, posetioce šume u Čortanovcima, kao i za čamce i glisere, a vrlo lako je moglo doći do ozbiljne nesreće.

Do veće nezgode igrom slučaja još nije došlo, a na opasnost je 29. jula upozorio i na taj način alarmirao javnost Živan Pašić na svom Fejsbuk profilu.

Redakcija Luftike je u ponedeljak 1. avgusta stupila u kontakt sa preduzećem Regulacije d.o.o i predočila im problem koji je ostao iza radova koje su izvodili. Zaposleni nas je pitao na kojoj stacionaži je uočen problem i rekao da će sa kolegama koje su direktno učestvovale u izvođenju radova proveriti o čemu se radi a zatim nas kontaktirati.

Dotični gospodin nas nije kontaktirao a pomenutom preduzeću poslali smo i pitanja na koja do objavljvanja ovog teksta nisu odgovorili. Ipak, već sutradan, u utorak 2. avgusta, zaposleni preduzeća Regulacije d.o.o. su izašli na teren, a ronioci su isekli i uklonili opasnu armaturu.

Međutim, tako je saniran deo problema, jer je nasip tik ispod nivoa vode. Sada kamenje nasipa na kom se komotno može stajati predstavlja opasnost jer je ostao potpuno neobeležen.

Nasip je sa dva balona vode i kanapom obeležio savestan građanin Živan Pašić jer druga obeležja nije imao i o tome takođe izvestio preko svog Fejsbuka profila. Stupili smo u kontakt sa njim.

– Nisu obeležili špor, zvao sam Lučku kapetaniju, kažu da je to posao Regulacije d.o.o. iz Sremske Mitrovice koji održavaju plovni put. Njihov brod je stalno u Čortanovcima na Dunavu. Rekao sam im ali nisu obeležili. Armatura je isečena ali od kamena su dve pente (motor za čamac) već nastradale – istakao je Živan Pašić za naš portal.

Redakcija Luftike je u utorak nazvala Lučku kapetaniju Novi Sad gde nam je dispečer povišenim tonom naglasio da je “po tom pitanju sve urađeno što je trebalo da se uradi”. Takođe je dodao da sa novinarima može da priča tek kada dobije odobrenje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da resornom ministarstvu pošaljemo pitanja. Odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Takođe smo poslali pitanja i na adresu vodovodnog privrednog društva Regulacije d.o.o. iz Sremske Mitrovice koji takođe do sada nisu odgovorili na naša pitanja.

Na koji način i kako je moguće da je došlo do dva propusta sa potencijalno fatalnim posledicama, a da o tome nisu izdata ni saopštenja nije sasvim jasno.

Dakle, opasna, oštra armatura oko nasipa jeste uklonjena ali sada opasnost predstavlja sam kameni nasip.

Nasip-armatura-cortanovci--
Foto: Printscreen/Facebook/Zivan Pasic

Radi lakše orijentacije, kameni nasip se nalazi u blizini plaže na Dunavu u Čortanovcima, oko 150 metara od obale, tačno preko puta restorana Šumarski splav.

Svi građani koji dođu u Čortanovce moraju dobro da paze da ne naiđu na nasip jer se vrlo lako mogu povrediti dok plivaju, voze čamac, glisere… Pritom, vrlo lako može doći i do oštećenja imovine.

Ovim putem upućujemo i apel nadležnima da se dogovore ko treba da obeleži nasip i to što pre uradi kako bi građani bili sigurni i nesmetano mogli da plivaju ili plove Dunavom.

U ovom slučaju, tragedija je za sad izbegnuta pukom srećom i savesnošću odgovornog građanina, što ne znači da je opasnost prošla a situacija sanirana i stavljena pod kontrolu. Naprotiv.

Sramna scena na mostu kod Beške, radnik ostatke betona baca ravno u Dunav (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link