Srbija Vesti

Medicinski fakultet u Kragujevcu izdao 22 lažne diplome, lekari školovani za jedan dan

Univerzitet u Kragujevcu poništio je 22 diplome medicinskim sestrama koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu studentima iz Hrvatske.

U postupku kontrole su još 23 diplome medicinskog fakulteta izdate za iste studije, kao i 15 diploma doktora nauka sa Kosova i iz Severne Makedonije, za koja se sumnja da su stečene na nelegalan način na različitim fakultetima Univerziteta Kragujevac.

Slučaj je predat policiji i očekuje se pokretanje istrage.

Radi se o 22 medicinske sestre, koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu za strukovne studije medicinskih sestara koji su izvodili Univerzitet u Zenici i Evropski centar za mir i razvoj. Studije nisu bile legalne, jer je zabranilo Ministarstvo prosvete Republike Hrvatske.

Kako stoje stvari, prema važećim pripisima ti strani studenti uopšte nisu mogli da se upišu na neki naš fakultet, pogotovo ne državni. Reč je o medicinskim sestrama koje su pod pokroviteljstvom Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD) školovanje započele u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, na sveučilištu u Puli i Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici, da bi treću i četvrtu godinu osnovnih strukovnih studija uspešno završile na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Prema dosadašnjim informacijama, te osobe nisu ni dolazile u Kragujevac.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović kaže da je kutija sa sumnjivim diplomama predata policiji.

– Diplome su poništene medicinskim sestrama koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu Evropskog centar za mir i razvoj (ECPD), koji nije bio registrovan ni u Hrvatskoj ni kod nas. Hrvatska je zbog toga zabranila izvođenje nastave, a deo studenata upisao je treću godinu na FMN u Kragujevcu, bez ikakve nostrifikcije i potvrde o položenim ispitima – objasnio je Filipović.

Rektor je rekao ECPD nema ni dozvolu za rad ni akreditaciju za izvođenje studijskih programa u Srbiji, zbog čega su diplome poništene.

‒ Kada je Hrvatska zabranila školovanje na studijskom programu Evropskog centra za mir i razvoj koji nije akreditovan u toj zemlji, medicinske sestre su uspele da se upišu na treću i četvrtu godinu studija kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka, bez ikakve nostrifikacije ranije položenih ispita u Bosni i Hercegovini. Da sve bude još čudnije, mi nismo pronašli nijednu fakturu koja bi poslužila kao dokaz da su one platile školarinu na nešem fakultetu – kaže za „Politiku” rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

Upravo na Univerzitetu u Kragujevcu je pre 12 godina otkrivena mašinerija masovne proizvodnje lažnih diploma. U sudskom epilogu, presudom je 16 osoba, među kojima je 12 profesora Pravnog fakulteta, osuđeno na ukupno 61 godinu zatvora.

Isti fakultet, završio je sadašnji ministar policije Aleksandar Vulin. Njegova diploma nikad nije ispitivana, iako je bilo sumnjivo zašto neko iz Novog Sada, gde takođe postoji Pravni fakultet, svakodnevno putuje u Kragujevac nastavu i na polaganje ispita.

Kako stoje stvari u Srbiji, možemo da očekujemo da će budući ministar zdravlja biti iz kragujevačke klase 2014.

General otkrio sumnjive motive posete Vulina nakon saobraćajke u Nišu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Sta lupetate? Uopšte se ne radi o studijama za lekare već medicinske sestre, kakvi lekari za jedan dan? Sram vas bilo, u ovoj situaciji kada skapavamo od posla i vi ste se našli da pljujete po nama i rušite i ovo malo poverenja što je u narodu ostalo.

6K Shares
6K Shares
Share via
Copy link