Magazin

Ovo su prijatelji Mateja Periša sa kojima je krenuo u Beograd, poznato šta je razlog njihovog“zaveta ćutanja“

matej-peris
MUP HR

Protekao je jedanaesti dan potrage za nestalim Splićaninom Matejem Perišem (27) u Beogradu, kome se izgubio svaki trag u novogodišnjoj noći u klubu Gotik smeštenom uz reku Savu u kompleksu znanom i pod imenom Beton hala.

Srpska policija u saradnji s Interpolom provodi istragu na kopnu i u vodi, a na terenu su psi tragači, forenzičari, profesionalni ronioci ali i volonteri. Za sada ne pušta previše informacija u javnost iako se oko cele istrage stvorio niz misterija.

Još uvek je neshvatljivo zašto srpski MUP tvrdi da nije bilo incidenta u Gotiku iako je potvrđen s više strana.

Nejasno je jesu li članovi obezbeđenja i konobari iz kluba ispitani i stavljeni na poligraf, kao ni zašto potraga za snimcima i dokazima nije započela baš u klubu iz kog je Matej istrčao, a pritom je izgledao kao da beži od neke opasnosti ili pokušava stići do tačno određenog cilja, piše hrvatski Večernji list.

Niz je pitanja na koja javnost traži odgovore tim više što se klub Gotik u posljednje vreme povezivao s vrhom srpskog krim miljea kojeg su obezbeđivali pripadnici Grobara – navijača FK Partizan.

Srpski tabloidi objavili su nekoliko snimaka s nadzornih kamera u Beogradu na kojima je prepoznat Matej Periš poput one na kojoj se vidi kako trči prema belom taksiju i pokušava ga zaustaviti.

Dodajmo i to kako nema dokaza ili bilo kakvih tragova koji bi upućivali da je Matej ušao u Savu, a i njegov otac Nenad koji boravi u Beogradu otklonio je mogućnost da je na snimku na kojoj nepoznati muškarac pliva Savom njegov sin.

Taj video, objavljen je u srpskim tabloidima koji su skloni plasiranju senzacionalnih i neproverenih vesti. Prema svemu sudeći on je sniman mobilnim telefonom u letnje vreme ali nije sa sigurnošću ustanovljeno kada je nastao.

U javnosti se pojavio niz netačnih informacija u vezi Matejevih prijatelja koji su s njim boravili u Beogradu.

Tako su se društvenim mrežama danima delile objave s pogrešnim imenima u kojima se pretpostavlja da je Matej bio u problematičnom društvu koje sada ćuti pred javnošću očigledno skrivajući detalje.

Međutim Večernji list došao je u posed fotografije nastale u kombiju u kojem su bili Matej i prijatelji na putu za Beograd.

Ekipa od sedam mladića iz Splita prvo je automobilima otišla u Zagreb, a zatim su tamo iznajmili kombi s kojim su krenuli 30. decembra u Beograd gde su iznajmili apartman.

Javnosti je već poznato da su među ekipom bila dva brata koja su već imenom i prezimenom govorila za medije.

Navodno je reč o sinovima poznatog splitskog preduzetnika. Jedan od njih studirao je na zagrebačkom PMF-u i sedi odmah do vozača dok drugi brat sedi do Periša.

Osim njih i Mateja u kombiju su bila još četvorica mladića između 25 i 29 godina.

Večernji list raspolaže s identitetima Periševih prijatelja iz kombija ali neće ih objaviti zbog poštovanja njihove privatnosti ali i zaštite istrage, pa je iz tog razloga na fotografiji zaštićen njihov identitet.

Sama fotografija govori da je reč o opuštenoj atmosferi koja ničim ne odaje bilo šta sumnjivo. Svi momci izgledaju trezno i obučeni su uredno.

Detaljno su pretražene biografije svih prijatelja iz kojih proizlazi da su svi obrazovani ili sportisti.

Mladić koji sedi u posljednjem redu skroz desno završio je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i njegovi poznanici su za hrvatski Večernji list rekli da je iz uredne i ugledne porodice, a otac mu je vlasnik dobrostojeće građevinske i projektantske kompanije.

On je Periša poznavao iz gimnazije Vladimir Nazor gde su zajedno išli u školu.

Kako ovaj hrvatski medij dalje piše, mladić se nije intenzivno družio s ekipom koja je krenula za Beograd već sporadično.

Momak do njega završio je srednju Tehničku saobraćajnu školu, te se profesionalno bavio rukometom, a tokom karijere je igrao čak i za nemačke klubove.

Trenutno je zaposlen kao radnik na splitskoj železnici i još uvijek igra rukomet u jednom klubu niže lige.

Mladić za volanom pohađao je splitsku matematičku gimnaziju, ali nema saznanja da li je obrazovanje nastavio.

Prema nezvaničnim informacijaama, u kombiju u drugom redu s leve strane bio i Matejev prijatelj o kojem se zna da je profesionalno igrao mali fudbal.

Večernji list pokušao je stupiti u kontakt s nekolicinom Matejevih prijatelja s fotografije ali niko od njih nije hteo razgovarati.

Da li se radi o „zavetu ćutanja“ kao što su ovih dana sugerirali pojedini mediji te pritom ekipu prijatelja izvrgnuli potencijalnom linču upitan je izvor koji je detaljno upućen u istragu i sve ih poznaje.

– Ovih se dana u srpskim medijima pojavljuje se hrpa bezočnih laži. Prvo su u nezgodnu situaciju doveli splitske mladiće koji tamo uopšte nisu bili već su bez provere objavili listu imena koja su se delila po Facebooku. Kao da su izdali poternicu za njima, a zatim su diskreditovali Mateja bez imalo empatije objavivši da je orgijao s dve prostitutke pre nestanka.

Taj snimak se pokazao lažnim, a čak se javio i čovek koji se nalazi na njemu. Odakle dolaze te informacije i zašto tamošnji mediji po svaku cenu žele stvoriti priču o problematičnim Splićanima – nije jasno“ – kaže sagovornik.

On tvrdi da je i jedan od razloga zašto mladići koji su bili s Matejem ne govore u javnosti taj što ih se po društvenim mrežama i delu medija tretiraju kao kriminalce.

– Momci su dali izjavu tamo gde su trebali, prošli su poligraf. Zar stvarno neko veruje da bi njih šestorica do te mere uskladilo priču da ih ni srpska ni hrvatska policija ne bi ostavila na daljem ispitivanju. Kazali su mi da ne žele istupati u medije i lešinariti dok svi neizvesno i tužno čekaju rasplet ovog događaja. Razgovaraju s onim ljudima s kojima trebaju. Zašto bi oni davali intervjue i svoje ime povezivali s nekom sumnjivom pričom? To ne znači da ne sarađuju i da nisu zabrinuti – kazao je sugovornik za hrvatski Večernji list.

Od jednog drugog poznanika ove ekipe saznaje se da Matejevi prijatelji nisu imali dodiraj s kriminalom niti su se ponašali sumnjivo iako je većina njih bila deo splitskog džet seta.

– Ja više ne znam šta reći. To su obični momci sa završenim fakultetima i svojim poslovima. Je li se neko od njih drogirao u Beogradu? To je potpuno nebitno za širi kontekst ove priče. Siguran sam da ništa ne skrivaju, pričao sam s nekoliko njih. Oni su svi istražiteljima kazali da ne znaju zbog čega je Matej istrčao iz kluba. Verovatno zato što je Matej upao u neki problem koji oni nisu videli dok su sedeli za stolom, a računali su da je negde s nekom curom. Nestanak su prijavili u razumnom roku, odmah ujutro iako policijska pravila nalažu da se to radi tek nakon proteka 24 sata. Koliko znam oni su policiji rekli da je došlo do nekih nesuglasica u klubu, ali policija je valjda procenila da to nije bitno za istragu pa to nije ni službeno iznela u javnost – zaključuje izvor.

Otac Mateje Periša o potrazi za sinom: Daj Bože da grešim

OGLAS

54 Shares
Share via
Copy link