Magazin

Giga Moravac je bio i ostao simbol ideje o boljem životu

giga-moravac-marko-nikolic

Bard srpskog glumišta, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marko Nikolić biće sahranjen danas na Novom groblju, najavio je nacionalni teatar. Opelo počinje u 14 sati, a sahrana je u 14.30 časova, dok će datum i vreme komemoracije biti naknadno objavljeni.

U moru uloga koje je Marko Nikolić odigrao dese se tako uloge koje, ma koliko da godine prolaze, ne blede. Dese se, osvoje publiku i gledaoci im se uvek rado vraćaju. Nikad jednostavno ne dosade, jer nas promene i jer su nalik nama, piše Blic žena.

Giga omiljen kao i nekad

Baš takva uloga je bila uloga Gige Moravca koju je Marko Nikolić dobio 1987. u seriji “Bolji život”. Dobro ste izračunali. Prošle su od tada 32 godine, a Giga omiljen kao i nekad.

U seriji scenarista Siniše i Ljiljane Pavića i reditelja Mihaila Vukobratića, Nikolić je igrao glavu porodice Popadić, Dragišu Popadića, čiji je nadimak bio Giga Moravac.

Gledaoci su iz nedelje u nedelju hrlili pred male ekrane ne bi li saznali šta se to novo desilo Gigi. Zabavljao ih je, iskrenošću, ironijom, problemima koje su i oni doživaljali.

“Istu muku mučim, Gigo”

“Istu muku mučim, Gigo”, govorili bi mu. A znate šta je u toj identifikaciji bilo veoma važno? Giga Moravac je svaki put gurao napred.

Osim one osnovne veze publika-glumac koja se završava na nivou zabave, otišao je korak dalje. I pokazao im je: da nije lako biti glava porodice, da je u redu reći da nije lako nositi tu odgovornost, ali da se od porodice nikad ne odustaje.

Da živ čovek pogreši, da se prepusti strastima, pa ako shvati da to nije put kojim treba da krene, da je u redu da oprosti sebi, a i drugima i da se vrati na svoj životni kolosek (prikazao je to kroz odnos sa sekretaricom Darom i odnos sa suprugom Emilijom).

Pokazao je da je najbolji onaj šef koji razume ljude sa kojima radi i koji svoj autoritet nikada ne zloupotreblja niti ističe, a istovremeno uživa poštovanje onih kojima je nadređen.

Nije nimalo nevažno bilo to što je radio sa ženama, sa velikim brojem žena u kolektivu i bio omiljen šef.

Otac kako i mnogi naši očevi

Bio je i otac. Najrealniji. Koliko njih se prepoznalo u Gigi i Bobi, Gigi i Guzi i Gigi i Lidiji. Nekad strog, nekad nemoćan, nekad prek, ali uvek pun ljubavi.

I kako je samo voleo Giga Moravac! Imao je baš široko srce koje je umelo da ga skupo košta. I iznad svega voleo je svoju Emiliju.

Da, ljubavi naizgled drugačijih ljudi i te kako umeju da uspeju i traju ceo život.

Jurio je Giga za novcem, ali novac nikad nije gospodario njime.

Bio je veseljak, kad mu je život pružao šansu za veseljem u jurnjavi za boljim životom.

Bio je dobar, neretko i naivan i čovek poput svih nas.

Zato smo ga voleli i zato ga volimo! U potrazi za svojim boljim životom.

Preminuo Marko Nikolić

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link