Magazin Srbija

U Marinkovoj bari glas za SNS se plaća 2.000 dinara, novac se uzima „na poverenje“

marinkova-bara
Foto: Istinomer

U naselju Marinkova bara, u Beogradu glas za vladajuću stranku prodavao se za 2.000 dinara, tvrde stanovnici ovog naselja sa kojima su razgovarali novinari Istinomera.

Glasove, kažu, nisu morali da dokazuju, već se novac uzimao “na poverenje”.

Novinarke pomenutog portala posetile su stanovnike naselja Marinkova bara u Beogradu, gde se nakon obavljanja “građanske dužnosti” preuzimala „nagrada“ od 2.000 dinara.

– Izašao sam na glasanje, glasao sam, dobio sam i pare  – ovako glasi odgovor jednog stanovnika ovog naselja na pitanje „Kako protiče izborni dan?“.

Birač koji je nakon glasanja otišao dve ulice “iznad”, pored lokalnog marketa i preuzeo novac želeo je da ostane anoniman, ali je sa nama podelio informacije o čitavom „procesu“.

– Pa ima tu kontakt osoba koja je zadužena za Marinkovu baru, verovatno je povezana sa SNS-om – navodi sagovornik uz objašnjenje da se zna ko će da pobedi „broj 1 i broj 6“, što su bili redni brojevi liste Aleksandra Vučića na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

On za Istinomer objašnjava da nije morao da dokazuje svoj glas, već da je novac uzeo “na poverenje”.

– Svi smo uzeli pare, doduše, samo sam ja glasao – kaže izvor za sebe i svoju porodicu.

Naš sagovornik objašnjava da se politički akteri vladajuće stranke sete njihove zajednice samo pred izbore.

Tokom predizborne kampanje aktivisti vladajuće partije dolazili su im na vrata donoseći pakete sa hranom i higijenom.

– Vučić će da pobedi, pa će da pobedi, bar da se uzme nešto – rekli su sagovornici novinarkama Istinomera.

U periodu kada su novinarke Istinomera bile u naselju, sagovornici su ih obavestili da se “pročulo” na kojoj se lokaciji deli novac, te se primopredaja novca odvijala u “narandžastim” kolima u okolnim ulicama ili na adresama birača.

O tome da je ova politička partija bila aktivna prethodnih dana, svedoči još jedna sagovornica koja objašnjava da postoje dve koordinisane ekipe, jedna koja donosi pakete, a druga koja daje novac.

– Ne moramo da potpisujemo ništa, nego ide ‘na reč’ -kaže sagovornica, koja priznaje da je novac uzela, ali na glasanje nije izašla.

Zatim dodaje:

– Neki nisu dobili pare po glasanju, nego su im rekli da će novac dobiti večeras – ako Vučić pobedi.

Opravdanje u prodaji glasa svi sagovornici Istinomera vide u lošem materijalnom statusu.

– Postoji materijalna zavisnost od tih 2.000 dinara. Kako porodice, muž i žena koje moraju da prehrane decu, možda su oni tužni što su primorani da glasaju, ali kada zajedno dobiju 4.000 dinara – malo su manje tužni – navodi sagovornik Istinomera.

Poređenja radi, 4.000 dinara je skoro pa polovina mesečnog iznosa novčane socijalne pomoći za pojednica.

– S godinama je sve gore i gore, sad je javna tajna šta SNS radi. Pre je bilo indirektno, sve nešto šuš-muš, ali danas je to sasvim otvoreno: idu vozilima i „ajde na glasanje, dobićeš pare“ i to je to – zaključuje on.

Otvorena pisma 2 umetnika: On meni rasista ja njemu mali od Vučića

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
262 Shares
262 Shares
Share via
Copy link