Novi Sad

Marijana Ševo – Novosađanka sa najviše vedrine u sebi

Njen odgovor na pitanje kako je uspela bio je – verovala sam!

Marijana Ševo je „devojka iz komšiluka“ čija priča inspiriše. Sebe ne doživljava kao Novosađanku, iako u njemu živi već deceniju i zove ga „moj grad“.

Preživela je rat i „Oluju“ i taman kad se činilo da život treba da počne, usledila je duga borba sa srcem koje je odustajalo. Pre tri godine, u Beču, transplantirano joj je novo, a uz njega je prišiven i nov život.

Pre operacije situacija je bila neizvesna, jer su troškovi transplantacije iznosili čak 150 000 evra. Uz veliki broj dobrih ljudi, javnih ličnosti, humanitarnih akcija i mnogo sreće, Marijana je uspela, a svoju priču podelila je sa nama.

Marijana-sedi-kej-novisad

– Sećam se da je bila zima kada sam se vratila sa operacije i da je Novi Sad delovao mirno. Nakon dugog ležanja u krevetu, prvi put sam otišla u prodavnicu. Usput sam ukaljala čizme i smrzla nos, ali nisam se umorila. To je bio momenat u kom sam shvatila da je život konačno počeo –  rekla je Marijana za naš portal.

Stidljivo je prihvatila epitet najpozitivnije osobe u Novom Sadu, dodajući da bez vere i pozitivnog stava ne vredi živeti. Verovala je u život kada je bilo najteže, a njena prirodna vedrina privukla je dobre ljude bez kojih, kako kaže, ne bi uspela u trci sa oslabljenim srcem.

– To je uzajmno. Računala sam na pomoć svih tih ljudi, a oni su očekivali moju hrabrost. Nisam smela da izneverim ni njih, ni sebe – kazala je Marijana.

Iz starog života ponela je ono što ju je najviše krasilo – pozitivu. Svi koji je poznaju, pa čak i oni koji je prvi put vide to podvrđuju. Ona je prosto pozitivna.  Naravno da i kod nje postoje periodi kada duh klone, ali vrlo brzo se vraća na pravi kolosek, jer zna koliko je život vredan.

Marijana-cela-novosadjanka-novisad

– Drugarice ponekad brinu zbog banalnih stvari. Dečko ih je ostavio, pale su ispit, ne odgovara im šef… Uvek im kažem da ne budu toliko orijentisane samo na sebe. Pogledajte i druge ljude. Neki od njih se bore sa stvarnim, često nerešivim problemima. Uporedite se. Tek onda ćete imati pravu sliku – sa osmehom objašnjava ona.

Novi Sad je za nju poseban grad bio oduvek. Tako je i sada, mada priznaje da joj je novo srce osvojio Beč.  Ipak, kako kaže, u njemu ne bi živela, već bi ga samo malo češće posećivala. Tvrđava i kej su joj omiljena mesta na kojima rado provodi slobodno vreme. Prvi stan u kom je živela nalazio se na Limanu 4, pa će joj taj deo grada zauvek biti drag.

– Najvažnija je vera, ona nas održava – na kraju je rekla Marijana, devojka sa životnom pričom koja  je ganula Srbiju i region.

 

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

625 Shares
625 Shares
Share via
Copy link