Magazin

“Duboka starost mi dođe kao kazna”: Našu slavnu glumicu tragedije su pratile u stopu od detinjstva

marija-crnobori
Foto: Preentscreen/Youtube

Marija Crnobori, omiljena glumica koja je svoj neizbrisiv pečat ostavila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, zauvek će ostati u srcima publike. Proslavila se kroz svoje najznačajnije uloge, a posebno je važno istaći da je bila deo prve predstave izvedene na tom prestižnom teatarskom mestu.

Pozvana od strane Bojana Stupice, Marija je sa suprugom stigla u Beograd iz daleke Istre, donoseći sa sobom ne samo svoj neprikosnoveni talenat već i energiju koja je osvojila beogradsku publiku, piše Stil.

Njeno prisustvo na sceni bilo je neodoljivo, a uloge koje je tumačila postale su ključne u umetničkom nasleđu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Osim što je osvajala srca gledalaca, Marija Crnobori je aktivno učestvovala u izgradnji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pridonoseći stvaranju teatarskog prostora koji će postati simbol vrhunske umetničke izražajnosti.

Njena strast prema glumi i predanost radu doprineli su formiranju teatra koji će na kraju postati njen vlastiti hram uspeha.

Odluka da se pridruži Jugoslovenskom dramskom pozorištu na poziv Bojana Stupice bila je prekretnica u njenoj karijeri, označavajući ne samo njen izuzetan doprinos pozorištu već i neprocenjivu ulogu u kulturnom nasleđu Beograda.

Marija Crnobori ostaje nezaboravna figura koja je uobličila scensku umetnost svog vremena.

Marija je rođena 1. oktobra 1918. u Banjolama na Istri i imala je sedmoro braće i sestara. Prva velika tragedija ju je zadesila u još u ranoj mladosti kada je tokom Drugog svetskog rata izgubila četvoro braće i sestara.

Marijina ljubavna priča

Njena ljubavna priča je nesvakidašnja, ona je bila u braku sa rediteljem Markom Fotezom, a zanimljivo je da ga je ona zaprosila.

Naime, Marko je rekao da se nikada neće oženiti glumicom, a ona ga je zaprosila tako što mu je napisala pismo na 24 strane i predala mu.

– Nisam imala nerava da to šaljem poštom, nego sam mu lično odnela i rekla: “To sada čitaj, a ja idem napolje u park.” Sedela sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao: “Venčaćemo se 31. avgusta.” Tako je i bilo, venčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku – rekla je svojevremeno glumica.

Iz ove ljubavi rodio se Aleksandar koji je krenuo očevim stopama i bio jako uspešan reditelj, ali tragedija je nastavila da progoni slavnu glumicu.

Naime, Marija je 2009. sahranila muža, a nakon toga smrt sina ju je potpuno slomila. Aleksandar je iza sebe ostavo tri ćerke i dva unuka, a Marija je preuzela brigu o njima.

– Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega – rekla je Marija svojoj prijateljici Miri Stupici pre nego što je umrla.

Njeno poslednje obraćanje je bilo na predstavljanju knjige Životić i tada je rekla da je duboka starost kazna.

– Duboka starost je kazna otkako sam sve najmilije sahranila, mada ipak nije loše živeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću da sednem, moram još da hodam po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo – izjavila je tada Marija.

Najvažnije uloge Marije Crnobori su svakako Sofoklova Antigona, Šekspirova Ledi Magbet, Geteova Ifigenija…

Sa Markom Fotezom je učestvovala i u etabliranju Dubrovačkih letnjih igara (Ofelija u Hamletu 1952. i Gertruda 1956, Titanija u Snu letnje noći, Ida u Dubrovačkoj trilogiji i druge uloge).

Marija Crnobori preminula je u Beogradu 21. oktobra 2014. godine, u 96. godini života.

3 velike tragedije obeležile su život Mire Stupice: “Krvava bajka” velike glumice, ove smrti nikad nije prežalila

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link