Magazin

Maribor zabranio Tompsonov koncert i tu odluku objasnio na 55 strana

tompson

Mariborska opštinska uprava po drugi put je donela odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Tompsona, koji je u Mariboru trebalo da se održi pre tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen, piše zagrebački Večernji list.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenačkom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje.

A onda je mariborska opštinska uprava u ponovljenom postupku donela istu odluku, koju je ovaj put i iscrpno obrazložila, navodi list, prenosi Tanjug.

Opštinska uprava, kako javljaju slovenački mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na istoriju ustaštva u Drugom svetskom ratu.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni predlog za zabranu koncerta s dokazima da Tompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Holandije, Švajcarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Tompsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Tompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih evropskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primerima, stav Evropskog suda za ljudska prava u predmetu fudbalera Džoa Šimunića i mišljenje hrvatske pravobraniteljke.

Opštinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je pevao kontroverzni pevač, a muzej je dostavio podatke o slovenačkim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Tompsonov koncert u Mariboru bez dileme ugrozio ljudska prava etničkih zajednica – Srba, Roma i Jevreja – koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru.

Kako RTCG slavi Dan pobede nad fašizmom? Pa, uz Tompsona naravno (VIDEO)

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link