Putovanja Srbija

Manastiri u Srbiji koje morate posetiti

Manastir su najvažniji simbol Srpske nacinonalnosti, tradicije i vere, predstavljaju utočište i raj za sve pravoslavne hrišćane koji mir i blagostanje upravo pronalaze u ovim svetinjama. Na teritoriji Srbije postoji veliki broj manastira koji svojim izgledom privlače i turiste koji nisu u veri. U mnogim manastirima su sačuvani ostaci istorije, mošti najvažnijih istorijskih ličnosti i svetaca koji su svoje živote posvetili veri. 

Izdvajamo za vas mali deo manastira u Srbiji koji će vas ostaviti bez teksta i koje možete posetiti ovog leta.

Manastir Žiča

Manastir Žiča se nalazi 6 kilometara od Kraljeva, ovo je čarobna verska građevina koja ima veliki značaj za istoriju naše zemlje. U manastiru Žiča je krunisano 7 srpskih kraljeva i zadužbina je Stefana Prvovenčanog koji je u njoj krunisan 1217. godine. Tokom istorije ovaj manastir je više puta rušen od strane Turaka, Nemaca, Tatara. 

Konačnu obnovu i izgled kakav ima danas je dobio 1987. godine. Manastir Žiča je posvećen Vaznesenju Gospodnje i zadužbina je Stefana Prvovenčanog i Svetog Save. Manastir se nalazi u prirodnom okruženju i njena velelepnost se oseća pri samom ulasku u ovo sveto mesto.

Manastir Lelić

Manastir je udaljen 11 kilometara od Valjeva i zadužbina je Vladike NIkolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Manastirski kompleks u svom sastavu ima brojne sadržaje, pored potpunog mira i tišine koja se oseća pri samom ulasku u kompleks manastira, možete se upoznati sa istorijom i nastankom manastira. Pre 30 godina manastir je bogatiji i za muzej posvećen episkopu Nikolaju čiji život je posvećen veri i ikonopisačkoj i duborezačkoj delatnosti. U blizini manastira Lelić se nalazi i manastir Ćelije. 

Ukoliko odlučite da obilazite ovaj kraj Srbije moći ćete da vidite i uživate u brojnim svetinjama po koji je ovaj kraj poznat.

Manastir Tronoša

Manastir se nalazi 17 kilometara od Loznice u selu Korenita koji je u neposrednoj blizini Tršiča. Manastir Tronoša je nastao izmedju 1276. i 1282. godine njegov ktitor je Katalina Nemanjić, žena kralja Milutina. Ispred manastira se nalazi kapela Svetog Pantelejmona sa česmom devet Jugovića. Obilaskom ovog kraja možete uživati u sadržajima i mestima koji pored velikog istorijskog značaja imaju i prelepu prirodu. Naša preporuka je obilazak mesta i sadržaja koji su u blizini manastira Tronoša: 

  • Etno selo Azbuka
  • Kuća Vuka Karadžića
  • Gučevo
  • Manastir Kaona


Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga za obilazak ovog predivnog manastira i njegove okoline, postoje i brojna neistražena mesta u kojim možete naći inspiraciju.

Manastir Tumane

Manastir Tumane se nalazi 9 kilometara od Golubca. O nastanku manastira se jako malo zna iz nekih spisa se saznaje da je zadužbina Miloša Obilića koji je živeo i vladao Braničevskim okrugom. Prema nekim predanjima dok je Miloš Obilić lovi po gustim šumama, ranio je pustinjaka Zosima kog je doneo do mesta gde je danas manastir i na tom mestu Zosim je molio da ga pusti i izgovorio “Tu mani, i pusti me da umrem”. 

O ovom manastiru postoje brojna svedočenja o isceljenjima  što navodi brojne hrišćanje da dolaze u ovaj manastir i da se mole svetom Zosimu. 

Nadamo se da smo vam dali dovoljno infomracija ovim manastirima i da smo vas inspirisali da ovog leta krenete u upoznavanje naših svetinja.

Share via
Copy link