Novi Sad

Mame Novosađanke same “rotiraju” decu

Nemali broj dece dobio je mesto u vrtiću koje je desetinama kilometara udaljeno od stana ili kuće. Za neke roditelje to je veliki problem, jer pored dodatnog vremena, moraju da izdvoje i više novca. Njima je ostavljena mogućnost podnošenja molbe za premeštaj deteta u bliži vrtić, ali kako saznajemo, to je gotovo uzaludno.

vrtici-u-novom-sadu

– Dobili smo obaveštenje da je naša ćerka primljena u vrtić u Begeču. Moraću da potražim neko rešenje, jer ne postoji mogućnost da se organizujemo. Prvo strepiš da li ćeš uopšte dobiti mesto, a sad ovo – izjavila je Jovana Mandić koja živi u blizini Železničke stanice u Novom Sadu.

Jovana je samo jedna od mnogih koji ovih dana pokušavaju da promene mesto detetovog vrtića.  Suočene sa tim problemom, majke okupljene u Facebook grupi “Mame Novosađanke” organizovale su se kako bi same pronašle rešenje.

facebook-koristan-za-mame

Pod temom “Rotacija dece u vrtićima” razmenjuju informacije o dodeljenim vrtićima, grupama i uzrastu. Na taj način jedna majka pronalazi drugu, takođe zainteresovanu za “rotaciju” i zajedno odlaze u upravu “Radosnog detinjstva”, kako bi zamenile mesta.

– Živimo na Podbari, a dobili smo vrtić na Novom naselju. Od stana do vrtića, pa do posla, nazad do vrtića i onda kući… To je nekih tridesetak kilometara dnevno. Molbu sam pisala tri puta i nije vredelo. Na svu sreću, uspela sam, na grupi “Mame Novosađanke”, da pronađem ženu kojoj je odgovarao vrtić na Novom naselju i uspele smo da se “rotiramo” – ispričala je Mara Stanković.

drustvene-mreze-majka-i-dete

Ona je, shvativši koliko je to veliki problem, na grupi napravila tabelu sa detaljnim informacijama i podacima, pa je preglednost i potraga za odgovarajućim vrtićem lakša. Da bi povećala “bazu” roditelja koji traže premeštaj u drugi vrtić, kontaktirala je i roditelje aktivne na drugim web portalima i grupama.

– Kada smo otišle u upravu “Radosnog detinjstva” nisu se bunili i rado su pristali da nam zamene mesta. Rekli su nam da je to najlakši način da se dođe do premeštaja – rekla je Mara i dodala da joj je mnogo žena javilo da je uspelo u “rotaciji”. Međutim, veliki broj njih je i dalje u nezavidnoj situaciji.

deca-u-vrticu

Ekipa portala Luftika pokušavala je da dobije odgovore i od nadležnih u PU “Radosno detinjstvo”, ali bez uspeha.

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link